PRODAJA U BESCIJENJE ILI VELIKA ULAGANJA

Interes Arapa iz Federacije preselio se u RS: Dilema u entitetu - kupuju li Arapi sela oko Dervente?

Hronika 27.02.17, 10:50h

Interes Arapa iz Federacije preselio se u RS: Dilema u entitetu - kupuju li Arapi sela oko Dervente?
U medijima kolaju priče kako je na rasprodaji, u bescijenje, oko 1.000 hektara zemljišta. Građanima su mnogo draže, priče o velikim ulaganjima

 

 

U jeku prepucavanja političkih elita, Bosnu i Hercegovinu potresa i kriza na tržištu nekretnina. Da je stihijska kupovina zemljišta, arapskim novcem, sve samo ne slučajna, posumnjala je i SIPA. Od 700 novo-registrovanih firmi, 400 je fiktivno. Iz Federacije, interes navodnih kupaca preselio se u Republiku Srpsku. Posebno ih zanimaju sela oko Dervente, javlja RTRS, prenose Nezavisne.


Uz korito Ukrine, desetak kilometara od Dervente, jedne od najrazvijenijih opština Srpske, Miškovci su mjesto na koje su bogati kupci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, bar sudeći prema medijima, bacili oko.


U medijima kolaju priče kako je na rasprodaji, u bescijenje, oko 1.000 hektara zemljišta. Građanima su mnogo draže, priče o velikim ulaganjima.


Oko 420 luksuznih apartmana, 80 vila, restorani, vodeni park, 2.000 stalnih radnih mjesta i godišnji priliv od 200 miliona dolara za Derventu i Republiku Srpsku trebalo je stići arapskim novcem kojim bi Miškovci po ugledu na Beograd izašli na vodu. Sve to bi, kažu mještani bilo odlično da nije bila riječ o neslanoj šali koja je plasirana na društvenim mrežama.


Mještani ističu da nisu imali priliku da vide ulagače, niti znaju da su bilo koga kontaktirali. Zato se in pitaju kome bi i zašto bila atraktivna njihova zemlja.


Ipak, kažu oni, interes i ne čudi, uzmu li se u obzir hiljade hektara kupljene zemlje i to baš arapskim novcem u Federaciji BiH.


"Čuo sam da je to neka sarajevska firma preko koje, navodno, neka firma iz arapskih zemalja dolazi, ali koliko je to tačno nisam upućen", ističe mještanin Donjeg Detlaka Mladen Ivanica.


U cijeloj priči malo je istine, tvrdi načelnik Dervente. Kompletna priča o arapskom novcu je, tvrdi, previše naduvana, a u Derventi se, osim dobre privrede i stranih ulaganja u proizvodnju - ne dešava ništa drugo.


"Logično bi bilo, jer sam u kontaktu sa narodom, da imam informaciju da se nešto enormno, nečasno ili neočekivano dešava. - A šta se dešava? - Ništa se ne dešava", kaže načelnik Dervente Milorad Simić.


O arapskom, novcu, ipak, razmišljaju vlasnici Ukrinskog raja. Sudeći prema izjavama u medijima, ponuda iz sarajevske agencije već je stigla. Mada bez pouzdanog dokaza da je bilo koji Arapin kupio srpsku ili hrvatsku zemlju u okolini Dervente, priča o arapskom novcu koji se nakon Federacije BiH nudi i stanovništvu Srpske sve je glasnija. Samo u Federaciji su pokupovane hiljade dunuma Vlašića, te okoline Sarajeva i Mostara.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI