povodom pristiglih pisama

Dodik: Djeluje mi da sud u Hagu ekspresno riješava to pitanje

Front 26.02.17, 15:10h

Dodik: Djeluje mi da sud u Hagu ekspresno riješava to pitanje
Na pitanje da prokomentariše to što je Međunarodni sud pravde u Hagu poslao pismo članovima Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da djeluje da sud brzo rješava to pitanje

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je za očekivati da Međunarodni sud pravde u Hagu odmah odbaci zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, jer postoji dosta indicija da je takva prijava u potpunosti nezakonita i nerealna- prenose Nezavisne.

 

Na pitanje da prokomentariše to što je Međunarodni sud pravde u Hagu poslao pismo članovima Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da djeluje da sud brzo rješava to pitanje.

 

"Ne bih sada ulazio u proceduru svega toga, ali djeluje mi da sud ekspresno rješava to pitanje, ukoliko je to tako. Apsolutno je jasno da nema nikakvog pravnog osnova za dalje bavljenje tim pitanjem i zadržavanje te teme na dnevnom redu, samo dalje produbljuje krizu u BiH", dodao je Dodik.

 

Predsjednik Srpske je rekao da bi najbolje bilo da je /bošnjački član Predsjedništva BiH/ Bakir Izetbegović smogao snage poslije svega i povukao taj zahtjev, nakon čega bi, možda, i mogla da se prihvati njegova navodno "pružena ruka".

 

Dodik je naglasio da će Narodna skupština Republike Srpske sutra imati jedno od važnih zasjedanja, na kojem treba da artikuliše stavove za buduća ponašanja o važnim pitanjima u BiH.

 

"Sve vrijeme nakon Dejtonskog sporazuma, taj sporazum je kršen na štetu Republike Srpske i srpskog naroda, tome treba stati u kraj i vratiti se izvornom Dejtonu i to postaviti kao naše osnovno traženje vezano za naš dalji ostanak u nekoj kvazi državnoj zajednici - BiH", zaključio je Dodik. 

 

Prvi mart - početak etničkog čišćenja u Sarajevu


Predsjednik Dodik rekao je Srni da je obilježavanje 1. marta kao takozvanog "dana nezavisnosti BiH" obična provokacija političkog Sarajeva i poručio da taj datum nije, niti će ikada biti praznik.

 

"Prvi mart kao praznik je podvala međunarodnoj javnosti i zloupotreba naziva BiH za bošnjačke potrebe, jer saglasnost Srba i Republike Srpske za obilježavanje tog datuma nisu dobili, niti je moguće da je dobiju", istakao je Dodik.

 

Ako Republika Srpska ikada bude obilježavala taj datum, kaže Dodik, onda će ga obilježavati kao dan početka stradanja svih i dan kada je pala prva nevina srpska žrtva u BiH koju su mučki ubili muslimanski ekstremisti pod kontrolom tadašnjeg muslimanskog političkog rukovodstva.

 

Predsjednik Srpske je naglasio da je Sarajevo danas gotovo etnički očišćeno od Srba, a ubistvo srpskog svata tog 1. marta, s ove istorijske distance, može se slobodno uzeti kao datum početka etničkog čišćenja u Sarajevu i teritorijama pod muslimanskom kontrolom.

 

"Kao što je Alija Izetbegović u Dejtonu predstavljao virtuelnu BiH, jer pola teritorije nije kontrolisao u punom smislu te riječi, tako i njegov sin danas obilježava 1. mart na istom parčetu zemlje koliko je kontrolisao i otac prije 25 godina", naveo je Dodik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI