stručna savjetnica u nadležnom ministarstvu

Lamija Husić: Neće biti eksterne mature nakon srednje škole u KS, ali će biti održana...

Hronika 24.02.17, 12:20h

Lamija Husić: Neće biti eksterne mature nakon srednje škole u KS, ali će biti održana...
- Nažalost, unatoč našim očekivanjima da će biti donesen Zakon o srednjem obrazovanju u Kantonu Sarajevo, koji je već poprilično dugo vremena u pripremi, nismo uspjeli obezbjediti da na vrijeme taj zakon bude donesen- kazala je Husić

 

To je odluka Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, a razlog je nepostojanje zakonskih pretpostavki. Umjesto eksterne mature, bit će održana simulacija, odnosno pilot projekt čiji rezultati neće uticati na završni uspjeh učenika, izjavila je za BH radio 1 Lamija Husić, stručna savjetnica u Ministarstvu. 


“Nažalost, unatoč našim očekivanjima  da će biti donesen Zakon o srednjem obrazovanju u Kantonu Sarajevo, koji je već poprilično dugo vremena u pripremi, nismo uspjeli obezbjediti da na vrijeme taj zakon bude donesen. Shodno tome,  a cijeneći ipak zabrinutost roditelja i učenika i vodeći računa o činjenici da smo vremenski vrlo ograničeni, donijeli smo odluku  da učenici koji trenutno pohađaju četvrti razred srednje škole, u svim srednjim školama na području Kantona Sarajevo će, tokom mjeseca aprila imati simulaciju u vidu pilot projekta eksterne mature.

 

Mnoge stvari će nam pokazati kvalitet naših programa, jesu li djeca previše opterećena, imamo li previše časova iz nekih predmeta, a prema znanju koje djeca pokazuju da li je ogroman nesrazmjer između zaključene ocjene kod djeteta i općeg uspjeha u odnosu na rezultate na ovom testiranju. Želimo da poručimo učenicima da neće rezultati njihovog testiranja na simulaciji uticati na njihovu zaključnu ocjenu, niti na opći uspjeh. Želimo da poručimo da ni u kakvom smislu ovaj pilot projekat neće uticati na mogućnost ili nemogućnost upisa na fakultet.”- kazala je Lamija Husić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI