BOJAN BAJIĆ/ BLOG KOMENTAR

10 ključnih odgovora: Zašto je i za Bošnjake i za Srbe dobro da je revizija tužbe pokrenuta?!


24.02.17, 11:55h


 
Preuzeto sa Facebook stranice uz dozvolu autora


Nekoliko razmatranja o reviziji presude kod Međunarodnog suda pravde u Hagu:


1) Zašto je najbolje da je revizija pokrenuta?


Da stavimo sudsku tačku na te događaje, a da potpuno odjebu oni koji ne budu politički prihvatili odluku Suda kakva god ona bila!


2) Zašto je nekredibilno da se Republika Srpska protivi podnošenju zahtjeva za reviziju?


Zato što je presuda iz 2007. označila vojni i politički vrh Republike Srpske kao KRIVE za organizovanje i provođenje genocida u Srebrenici i ratnih zločina širom RS nad Bošnjacima. Aloooo Srbiiiii, institucije Republike Srpske su počinile GENOCID! Malo empatije pokazati!


3) Procedura odlučivanja u Predsjedništvu BiH?


Znači KRIV si (misli se na Republiku Srpsku) za genocid i nepoštivanje najvažnijih međunarodnih konvencija, a sada koristiš proceduru odlučivanja u Predsjedništvu BiH da osporiš pravo žrtvi (Bošnjacima) da uloži 'žalbu'. Sramota!


4) Fer plej?


Jedini fer plej bi bio da je Mladen Ivanić rekao Bakiru Izetbegoviću da će pratiti odluku za pokretanje revizije ako Bošnjaci kao žrtve to žele. Jbg, Mladene Ivaniću, da je Srbija proglašena krivom za genocid u Srebrenici, jel'de da bi bilo logično da ima pravo da zatraži reviziju presude i ti to ne bi osporavao?


5) Šta je dobro u tome što se Srbi bune protiv revizije?


Dobro je da napokon postoji svesrpski konsenzus da je Međunarodni sud pravde u Hagu validan i da sljedstveno tome priznajemo presudu iz 2007. godine, a to znači da smo napokon zvanično i politički priznali da je u Srebrenici počinjen genocid. Jer da ne priznajemo odluke Suda, ne bi marili za postupak revizije.


6) Šta je još dobro u tome što se Srbi bune protiv revizije?


Napokon smo (Srbi), mada iz krivih motiva, dajući prednost proceduri odlučivanja u Predsjedništvu BiH nad meritumom teme genocida u Srebrenici, postali zvanično borci za Bosnu i Hercegovinu kao suverenu zemlju koju Srbi smatraju svojom domovinom/otadžbinom i štite integritet njenih institucija!


7) Šta će biti ako Sud u Hagu proglasi BH agenta Sakiba Softića nelegitimnim?


Onda su se Srbi potpuno zajebali, jer će ostati istorijska istina da su Srbi proceduralnim marifetlucima spriječili pravo Bošnjaka da pokušaju dokazati šta smatraju da treba. Bošnjaci će onda moći dovijeka tvrditi da je genocid bio na cijeloj teritoriji Republike Srpske i da je Srbija organizator istog, a da je krivac za genocid u Srebrenici spriječio da se dođe do istine. Srbi će se na ovu optužbu moći braniti jedino presudom Suda iz 2007. godine, tvrdeći da je genocid počinjen samo u Srebrenici!


8) Zašto je najbolje da Sakib Softić bude proglašen legitimnim?


Ovo je najbolje rješenje zbog pravde, istorije i pomirenja! Nama treba presuda Suda u meritumu teme. Ako u drugom krugu odlučivanja o tome da li je BiH prezentovala nove činjenice, Sud odbaci ili prihvati pravo na reviziju, onda stavljamo tačku na ovu temu:


- Sud odluči da nema novih dokaza: Bošnjaci jebiga, nema više priče o genocidu izvan Srebrenice i krivici Srbije!


- Sud odluči da ima novih dokaza i eventualno u tom pravcu donese konačnu presudu: Srbi jebiga, nosite se sa posljedicama ponašanja manijaka koji su nas vodili devedesetih! Ma jebite se devedesete!


9) Ponašanje Bakira Izetbegovića?


Realno, zahtjev za reviziju se morao podnijeti, ko god da je bio na njegovom mjestu. Zamišljam da su Srbi bili u toj ulozi i da trebaju predati taj zahtjev za reviziju i da neko hoće da ih spriječi u tome, pa oni bi se digli i ponovo Solunski front probili ako treba, ali bi zahtjev predali.


10) Još malo o ponašanju Bakira Izetbegovića?


Slažem se sa konstatacijom Emira Suljagića da je Bakir Izetbegović sa organizacijom vaninstitucionalne cirkuzjanije u Vijećnici formirao Bošnjačku autonomnu oblast i time zadao ozbiljan udarac institucijama Bosne i Hercegovine. Da je samo mirno pustio Sakiba Softića da preda zahtjev, to bi bilo to, ovako je bez obzira na ishod procesa u Hagu nanio štetu državi BiH.


(Sve pohvale i čestitke na moja razmišljanja molim da pišete javno u komentarima na fejsbuku da mogu svi da vide, a sve hejterske komentare i prijetnje šaljite direktno u inbox, da mi se mater ne sekira.)

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


BLIN
KOMENTARI