PROMOCIJA KNJIGE PJESAMA

'Ima neka tajna veza' u Sarajevu: Obilježeno 10 godina od smrti Duška Trifunovića

Kultura 23.02.17, 19:53h

'Ima neka tajna veza' u Sarajevu: Obilježeno 10 godina od smrti Duška Trifunovića
Duško Trifunović, književnik, pjesnik i televizijski autor, rođen je 1933. godine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda. Jedan je od najvećih književnika južnoslovenskih prostora s dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama

 


 

Deset godina od smrti pjesnika Duška Trifunovića obilježeno je izdavanjem knjige ''Ima neka tajna veza'', predstavljenom večeras u Sarajevu, kojom njegovi prijatelji žele podsjetiti na ovog velikana smatrajući da je prerano zaboravljen.

 

Trifunovićeve pjesme birao je pjesnik Stevan Tontić koji je napisao i predgovor, a urednica knjige Dragana Tomašević na predstavljanju djela u Sarajevu je kazala da je ovo mali znak pažnje i sjećanja na čovjeka kojeg je kritika proglasila jednim od najboljih jugoslovenskih pjesnika.

 

- Trifunović je za BiH važan jer je pet svojih najboljih knjiga objavio u glavnom gradu, ali i zbog jedne netipične pojave, uvođenja poezije u svakodnevnicu - istakla je Tomašević, dodajući da je ovaj pjesnik dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

 

Novinar Dejan Garić je također naveo da Trifunović zaslužuje mnogo više sjećanja nego što su mu Sarajevo i BiH dali.

 

- Trifunović je čovjek čije stihove svi znamo, a niko ih nije učio u školi - rekao je Garić.

 

Podsjetio je da je više od dvije decenije života ugradio u Televiziju Sarajevo, pjesničke vode i razvoj sarajevske pop-rock škole.

 

- Kulture sjećanja nam ne nedostaje, ali je ona selektivna. Neke stvari su univerzalne i ne bi smjele biti podložne selektivnom sjećanju - dodao je Garić.

 

Duško Trifunović, književnik, pjesnik i televizijski autor, rođen je 1933. godine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda. Jedan je od najvećih književnika južnoslovenskih prostora s dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI