OBRAĆANJE POVODOM PREDAJE APLIKACIJE

Izetbegović nakon prekinute sjednice Predsjedništva: Odbio sam trgovati žrtvama! To nisu učinili Bošnjaci!

Front 23.02.17, 15:25h

Izetbegović nakon prekinute sjednice Predsjedništva: Odbio sam trgovati žrtvama! To nisu učinili Bošnjaci!
- Desio se genocid, agresija i neka se kolege pokušaju staviti u kožu svojih komšija. To nisu učinili Bošnjaci - kazao je Izetbegović

 

 

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH još jednom je danas kazao da se revizija presude odnosi na utvrđivanje isitine o događajima za koje je odgovoran režim Slobodana Miloševića i da ga začuđuje poistovjećivanje vlasti u Srbiji sa vlastima u RS-u, piše Patria.


On je pozvao kolege iz da ne izlaze iz vlasti, a da će on ustrajati na pravu da BiH traži istinu pred domaćim i stranim sudovima. Kazao je i da ne očekuje brzu odluku, te da sudovi rade sporo i temeljito.

 

Zašto je napustio sjednicu?

Izetbegović je naveo i da je vanrednu sjednicu Predsjedništva u vezi s revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije  u Međunarodnom sudu pravde u Haagu za genocid napustio jer nije bila pripremljena po Poslovniku.

Rekao je da bi glasanje za odluku koju je donio predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić izazvalo pravnu koliziju.

Naglasio je da su raniji sazivi Predsjedništva BiH donijeli sve relevantne odluke u vezi s presudom

Na optužbe da je on napustio sjednicu i time blokirao dalji rad Predsjedništva BiH i institucija, Izetbegović je kazao da on radi ono što nalaže Ustav BiH, zakon, poslovnik o radu.


- Svaka odluka mora proći kroz Sekretarijat, a gospodin Ivanić je direktno ponudio odluku. Gdje počinje kriza, tamo gdje se mene pokšava optužiti i zaustaviti što se obraćam sudovima. Koga ćemo poštovati i po čijim odlukama ćemo se ravnati ako ne po sudovima gdje sjede međunarodne sudije - kazao je Izetbegović.


O statusu agenta Sakiba Softića i njegovom mandatu može samo presuditi sud u Hagu, napomenuo je Izetbegović navodeći da njegov mandat može prestati samo drugom odlukom Predsjedništva BiH.


Izetbegović je rekao da je odbio trgovati žrtvama, i da to nije i neće činiti.


- Desio se genocid, agresija i neka se kolege pokušaju staviti u kožu svojih komšija. To nisu učinili Bošnjaci - kazao je Izetbegović.


- Ovdje se radi o odgovornoj politici. Zato što su krunski dokazi došli kroz krunski pproces onaj za Ratka Mladića i onda vam treba par mjeseci da prođete kroz to - kazao je on objašnjavajući zašto se čekao "posljednji trenutak za predaju zahtjeva za reviziju presude".


- Nije ovo država koja pripada Bakiru Izetbegoviću niti Bošnjacima. Ako uzrokuju krizu svi će da trpe. Nisam pristao na to da se stvari guraju pod tepih. Neću napuštati vlast ali neću ni odustati od istine da se utvrdi pred nepristrasnim sudom gdje sjede eksperti. Nek svi razmisle šta se dešavalo posljednjih 25 godina.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI