TAČNO U 15:00 SATI

Potvrđeno: Delegacija BiH na čelu sa Sakibom Softićem predala aplikaciju za reviziju presude

Front 23.02.17, 15:05h

Potvrđeno: Delegacija BiH na čelu sa Sakibom Softićem predala aplikaciju za reviziju presude
Aplikaciju su Međunarodnom sudu pravde predali Sakib Softić, David Scheffer i Phon van den Biesen u 15:00 sati

 

 

 

 

Pravni tim Bosne i Hercegovine predvođen agentom Sakibom Sofićem podnio je Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije a u vezi njene uloge u genocidu tokom proteklog rata.

 

Aplikaciju su Međunarodnom sudu pravde predali Sakib Softić, David Scheffer i Phon van den Biesen u 15:00 sati.

 

Prijedlog je podnijet dan prije isteka roka od donošenja presude 26. februara 2007. godine. Nakon uvođenja u sudski registar revizija će biti upućena Srbiji kako bi se izjasnili, a onda će BiH imati mogućnost da odgovori.

 

Odluka o pokretanju prijedloga za reviziju tužbe donesena je 17. februara na sastanku koji je održan u sarajevskoj Vijećnici, a na kojem su prisustovali predstavnici vlasti, udruženja žrtava, akademici, pravnici i tako dalje.

 

Sastanak je organizirao Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava Univerziteta u Sarajevu sa Fondacijom "Pravda za BiH", a pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

 

BiH je podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) Međunarodnom sudu pravde u Haagu 1993. godine.

 

Međunarodni sud pravde je oslobodio Srbiju krivice za izvršenje, pomaganje i podsticanje genocida počinjenog u BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine.

 

Sud u Haagu je zaključio da su zločini koji su počinjeni u BiH tokom rata bili brojni i široko rasprostranjeni, ali da se nije desio genocid, osim u Srebrenici. Presudom je utvrđeno da je Srbija kriva što nije spriječila genocid u Srebrenici.

 

Deset godina kasnije postoji mogućnost podnošenja zahtjeva za reviziju presude ukoliko su se u međuvremenu pojavili dokazi koji nisu bili predmet suđenja, javlja BIRN.  

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI