Iznenadna smrt diplomate

Preminuo ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin

Front 20.02.17, 20:02h

Preminuo ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin
On je uložio veto u ime Ruske Federacije kada je 2015. godine u Vijeću sigurnosti UN-a predložena Rezolucija o Srebrenici

 

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da je šef ruske misije pri UN-u Vitalij Čurkin iznenada preminuo u New Yorku, samo dan prije 65. rođendana, prenijeli su ruski mediji.

 

U saopćenju Ministarstva navodi se da je riječ o "izuzetnom ruskom diplomatu", koji je, prije nego što je postavljen na mjesto ambasadora Rusije pri UN-u u maju 2006. godine, bio ambasador Rusije u Belgiji i Kanadi, kao i ambasador za veze s NATO-om i Zapadnoevropskom unijom.

 
Vijest o smrti ruskog ambasadora iznenadila je i šokirala diplomate tokom sjednice u sjedištu UN-a, prenosi Russia Today.

 

"On nam je svima bio drag kolega, izuzetno posvećeni diplomat svoje zemlje i jedan od najboljih ljudi koje smo poznavali", rekla je zvaničnica UN-a koja je kolegama prenijela vijest o Čurkinovoj smrti.

 

Vitalij Čurkin je bio izaslanik Moskve tokom pregovora za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji, i to od 1992. do 1994. godine.

 

On je uložio veto u ime Ruske Federacije kada je 2015. godine u Vijeću sigurnosti UN-a predložena Rezolucija o Srebrenici. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI