SUVREMENA UMJETNOST U ŽALOSTI ZBOG SMRTI SVOG HEROJA

Janis Kunnelis, veliki svjetski umjetnik koji je uradio „Vrata Sarajeva“

DEPO Art 19.02.17, 14:22h

 Janis Kunnelis, veliki svjetski umjetnik koji je uradio „Vrata Sarajeva“
Krajem ove sedmice svijet suvemene umjetnosti ostao je bez jednog od svojih najvećih protagonista i heroja Janisa Kunnelisa. Dolazio je u Sarajevu, a sam je smatrao da je njegov rad kreiran u Vijećnici jedan od najznačajnjih koje je ikad napravio.

 

Čuveni umjetnik grčkog porijekla Janis Kunellis, glavni protagonista umjetničkog pokreta „Arte povera“, koji je bio poznat i po pedagoškom radu, preminuo je u 81. godini u Italiji, gdje je živio.


Kunelis je preminuo 16. februara u Rimu, prenijeli su italijanski mediji.


Rođen 23. marta 1936. godine u Pireju, Kunelis je živio i radio u Italiji od sredine 50-ih godina, kada je došao na studije na Akademiji umjetnosti u Rimu.


Bio je poznat po dugogodišnjem radu na proširenju i otvaranju uže oblasti likovnih umjetnosti, postavši jedna od ključnih ličnosti Arte povera i evropske umjetničke scene 70-ih i 80-ih godina.


Prvu samostalnu izložbu imao je 1960. godine u La Tartaruga galeriji, a njegov najpoznatiji rani rad je Kunellisova instalacija "Cavalli" u galeriji L’ Attico u Rimu 1969. koja je napravila značajan preokret u svijetu umjetnosti, jer je u galerijski prostor uveo dvanaest živih konja i svezao ih uz zidove. Od tada do danas njegova djela imaju krucijalni značaj za izučavanje i sagledavanje tendencija u istoriji savremene svjetske umjetnosti. Ova instalacija je ponovo prikazana u New Yorku u junu 2015. godine.


U svoje instalacije uveo je nove materijale kao što su dim, ugalj, čelik, meso, pronađeni drveni objekti, komadići kamenja...


Ugled je stekao i zahvaljujući pedagoškom radu, prije svega kao profesor na Akademiji umjetnosti u Dizeldorfu, gdje je predavao od 1994. do 2000. godine.


Njegov rad bio je usmjeren na pomoć studentima da pronađu i razviju sopstvenu poetiku koja će nositi minimalne tragove uticaja škole i profesora i koja će biti stalna borba protiv dogme.

 

janis-kunnelis


Bio je jedan od prvih umjetnika koji su svoj rad poklonili projektu Ars Aevi u Sarajevu, pokrenutom u okviru inicijative za izgradnju sarajevskog muzeja savremene umjetnosti.
U sarajevskoj Vijećnici 2004. godine postavio je jedinstvenu instalaciju "Vrata Sarajeva" koja je procijenjena jednim od njegovih najznačajnijih ostvarenja.

 

U to vrijeme je proveo nekoliko mjeseci u Sarajevu gdje je imao brojne susrete sa vodećim predstavnicima likovne scene, a sarajevski fotograf Almin Zrno je napravio i knjigu sa fotografijama tokom njegovog grada u glavnom gradu BiH.

 

(DEPO Portal/Foto: Almin Zrno/Ars Aevi)

BLIN
KOMENTARI