Paviljon BiH u Palači Malipiero

Banjalučki vizuelni umjetnik Radenko Milak predstavlja BiH na 57. bijenalu umjetnosti u Veneciji

DEPO Art 10.02.17, 20:23h

Banjalučki vizuelni umjetnik Radenko Milak predstavlja BiH na 57. bijenalu umjetnosti u Veneciji
Organizator projekta je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, koji je u saradnji s umjetnikom Radenkom Milakom i kustoskim timom odlučio da Paviljon BiH bude lociran u Palači Malipiero

 

 

BANJA LUKA, 10. februara (FENA) – Na 57. međunarodnom bijenalu umjetnosti u Veneciji Bosnu i Hercegovinu će predstavljati umjetnik Radenko Milak s projektom "University of  Disaster", koji će biti jednim dijelom realiziran u saradnji sa slovenskim umjetnikom Romanom Uranjekom.

 

Organizator projekta je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, koji je u saradnji s umjetnikom Radenkom Milakom i kustoskim timom odlučio da Paviljon BiH bude lociran u Palači Malipiero u kojoj je 2013. godine Bosnu i Hercegovinu na 55. Venecijanskom bijenalu predstavljao umjetnik Mladen Miljanović.

 

Podršku učešću BiH na Bijenalu, koje će biti održano od 13. maja do 26. novembra  pod nazivom "Viva Arte Viva", dali su Vijeće ministara, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i druge referentne institucije BiH.

 

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović izrazila je zadovoljstvo činjenicom da će BiH imati svog predstavnika na najvećoj svjetskoj izložbi suvremene umjetnosti.

 

Paviljon BiH na Venecijanskom bijenalu bit će umjetnička platforma koja će radi zajedničkog djelovanja okupiti različite umjetnike i kustose, a Dujmović ističe da je ovo pozitivna priča i očekuje da ona ima i svoj kontinuitet.

 

I u Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a ističu da je nakon nastupa Mladena Miljanovića na Venecijanskom bijenalu 2013. godine, izbor Radenka Milaka još jedna potvrda vrijednosti Akademije umjetnosti u Banjoj Luci.

 

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković vjeruje da će projekt Radenka Milakovića "University of  Disaster" biti uspješan te da su za kustose projekta predloženi Cristopher Yggdre, autor koncepta, švedski kustoski tim Fredrik Svensk, Sinziana Ravini, Ana van der Vliet, koji će raditi u saradnji i uz podršku Hansa Urlicha Obrista, uglednog švajcarskog kustosa i direktora "Serpentine Gallery London".

 

Radenko Milak s projektom "Univerzitet katastrofe" predstavit će 20. vijek u kojem su katastrofe svakodnevne pojave: rat, prirodne nepogode ili neke druge pojave. 

 

- Želimo da prikažemo projekt koji se bavi pitanjem katastrofa iz različitih uglova, onih za koje je zaslužan čovjek, usljed svih turbulencija koje su se dogodile u svijetu, te ekstremnih situacija, a kako bi se o svemu tome pričalo – kaže Milak.

 

Ideja je da stvori umjetničku koncepciju koja se sastoji od različitih vrsta radova: crteža, akvarela, slika i videoradova, gdje je svaki medij povezan s katastrofom i dokumentacijom o tome.

 

Ovaj projekat također predstavlja poziv istraživačima, misliocima i umjetnicima da doprinesu na više načina: umjetničkim radovima, teorijskim tekstovima i govorima, projekcijama i radionicama koje bi kao umjetnička i društvena platforma omogućila razvoj projekta u budućnosti.

 

Cilj je stoga stvaranje zajedničkog prostora znanja i imaginacije kroz ideju slike idealnog univerzuma.

 

Banjalučki vizuelni umjetnik Radenko Milak rođen je 1980. godine u Travniku, a završio je Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci, smjer slikarstvo.

 

Kao kulturni aktivista, 2005. godine je s grupom umjetnika iz Banje Luke pokrenuo umjetničku asocijaciju "Protok", s kojom djeluje u široj regiji.

 

Milaković smatra da BiH ima značajne umjetnike, a naveo je i primjer Maje Bajević, rodom Sarajke, koja živi i radi u Parizu i kandidirana je za nagradu "Marsel Dišan".

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI