NAJMOĆNIJI NA SVIJETU

Ni američki, ni britanski: Ovaj pasoš otvara sva vrata svijeta

Hronika 09.03.16, 14:47h

Ni američki, ni britanski: Ovaj pasoš otvara sva vrata svijeta
Nakon što ste dobili odgovore na pitanja o boji putovnice i naučili zašto dolazi u tek četiri boje, vrijeme je da vas uputimo u putovnice onih zemalja koje otvaraju sva vrata. U istraživanju je dobro prošla i Lijepa Naša, no o tome više u samom tekstu!


Amerikanci i Britanci, s obzirom na svjetski značaj, vjerojatno su uvjereni kako su baš njihove putovnice one najmoćnije i najvrjednije na svijetu. No, izgleda kako se Jenkiji i stanovnici Albiona varaju, jer prema istraživanju koje su provele britanske vlasti u suradnji s tvrtkom Henley & Partners brojke pokazuju drukčiju situaciju. 

 

Naime, prema rezultatima objavljenim prije desetak dana, najmoćnija putovnica na svijetu pripada najjačoj sili Europske unije, Njemačkoj. Svi koji posjeduju putovnicu s natpisom Bundesrepublik Deutschland s koje vas promatra orao, imaju slobodan ulaz u čak 177 raznih svjetskih zemalja! 

 

Time su Nijemci samo nastavili pokazivati snagu zemlje i diplomacije, s obzirom da s njihovom putovnicom možete u najviše zemlja već treću godinu zaredom. Da ne bi bilo zabune, kad kažemo da Nijemci mogu u 177 zemalja, mislimo da u sve te zemlje mogu putovati bez prethodnog traženja vize i ovo istraživanje pokazuje upravo te podatke.

 
Neke putovnice otvaraju sva vrata    (Foto: Gulliver/Thinkstock)

 

U istraživanje je bilo uključeno 199 od mogućih 218 zemalja, a podaci koji su korišteni dobiveni su od International Air Transport Association, udruženja koje sadrži najviše podataka o putovanjima i kretanjima građana. 

 

Na drugom mjestu se plasirala Švedska, čija će vas putovnica odvesti u 176 zemalja bez traženja vize, dok je treća Velika Britanija skupa s Finskom, Francuskom, Italijom i Španjolskom. Njihove 'knjižice' garantiraju vam ulaz u 175 zemalja. Amerikanci se nalaze na četvrtom mjestu s još nekoliko zemalja, a oni mogu bez vize posjetiti zemlju manje od gore nabrojanih pet europskih država.

 

Što se tiče zemalja s najmanjom slobodom kretanja, na dnu se našao Afganistan. Njima viza ne treba samo za 25 zemalja, a za sve ostale, treba. Mrvicu su bolji Pakistanci, koji su slobodni posjetiti 29 zemalja.

 

Napokon, dolazimo i do Hrvatske. Svi mi koji imamo plavu putovnicu, možemo bez traženja vize posjetiti respektabilnih 149 zemalja, čime smo se plasirali na 24. mjesto ovog popisa. Susjedi Mađari (167 zemalja) i Slovenci (164) stoje bolje od nas i zauzimaju 10., odnosno 12. mjesto. S druge strane, znatno smo bolje plasirani od ostalih susjeda. Srbi su zauzeli 43. mjesto (115), Crnogorci 47. (107), a oni s putovnice Bosne i Hercegovine nesmetano mogu otputovati u 101 zemlju, čime se BiH smjestila na 52. mjesto.

 

TOP 10 najmoćnijih putovnica:

1.    Njemačka – 177
2.    Švedska – 176
3.    Finska, Francuska, Italija, Španjolska, Velika Britanija – 175
4.    Belgija, Danska, Nizozemska, SAD – 174
5.    Austrija, Japan, Singapur – 173
6.    Kanada, Irska, Južna Koreja, Luksemburg, Norveška, Portugal, Švicarska – 172
7.    Grčka, Novi Zeland – 171
8.    Australija – 169
9.    Malta – 168
10.    Mađarska, Češka, Island – 167

 

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI