FOTO/ Fragmenti iz zatvora

Kako je izgledao Tito kao robijaš: Ova istina o Josipu Brozu bila je najveća TAJNA bivše Jugoslavije!

Nedjeljni magazin 26.06.18, 11:41h

Kako je izgledao Tito kao robijaš: Ova istina o Josipu Brozu bila je najveća TAJNA bivše Jugoslavije!
U biografiji Josipa Broza može se pronaći podatak da je bio osuđen na pet godina robije, ali o tome kako je Tito provodio vrijeme "iza brave" se malo zna... Ovo je priča o tom periodu života doživotnog predsjednika SFRJ

 


O doživotnom predsjedniku SFRJ smo čuli do sada mnoge priče, ali sem podatka u biografiji da je Josip Broz Tito bio u zatvoru 1928. godine, o tom periodu života omiljenog sina naših naroda i narodnosti se malo zna.


Telegraf.rs donio je priču o “robijaškim danim” MARŠALA...


O porijeklu Josipa Broza Tita vode se mnoge teorije zavjere, a po mnogima nije bio Jugosloven, ni Hrvat, već neki strani agent. Tako se u sve ove priče umiješala i CIA koja tvrdi da je bio Poljak, ali te detalje smo koliko-toliko čuli.


Ipak u biografiji Broza može se pronaći podatak da je bio osuđen na pet godina robije, ali o tome kako je Tito provodio vrijeme “iza brave” se malo zna. Telegraf.rs osim fotografija doživotnog predsjednika SFRJ iz zatvora donosi i priču o ovom periodu života MARŠALA.

 

Tito se, prema istorijskim podacima do kojih je došao ovaj portal u jesen 1920. godine vratio u Zagreb gdje stupa u redove Komunističke partije Jugoslavije. Iste godine partija je odlukom kralja zabranjena.


Kada 1921. ostaje bez posla, zapošljava se u mlinu u mjestu Veliko Trojstvo, gdje je sa svojom tadašnjom suprugom živio do kasnog proljeća 1925. godine. Tu mu se rodilo troje djece.


Prvo dijete umrlo mu je u Zagrebu, a u Trojstvu su mu sahranjeni sinčić Hinko, koji je umro osam dana nakon rođenja, i kćerka Zlatica, čiji se život ugasio nakon 17 mjeseci. Godinu dana prije nego što napušta Veliko Trojstvo, rođen je sin Žarko, koji je jedini ostao živ od četvoro njegove djece iz prvog braka.


Aprila 1927. godine opet se vraća u Zagreb. Od suda u Ogulinu osuđen je na sedam mjeseci robije, uslovno na četiri mjeseca, zbog komunističke propagande. Nakon izlaska iz zatvora Tito ujedinjuje Partiju koja je bila podijeljena na različit frakcije.


Kada su u junu 1928. godine organizovane demonstracije, na letku kojim se radnici pozivaju na demonstracije stajao je potpis Josipa Broza. Velika potjera policije raspisana je 20. juna 1928.

 

Tito je uhapšen 4. augusta 1928. godine i osuđen na pet godina robije. Početkom 1929. godine doveden je na izdržavanje kazne u Lepoglavu. Godinu dana poslije njega u Lepoglavu dolazi Moša Pijade, tada stari i iskusni komunist. Njih dvojica su počeli zajedno raditi na organiziranju partijskih jedinica.

 

tito-zatvor


Iz toga vremena sačuvan je i jedan od dva portreta Tita što ih je izradio Moša Pijade, koji je inače bio poznati slikar.


Početkom 1931. godine Josip Broza su iznenada premjestili u zatvor u Mariboru, koji je bio na glasu kao najgori u Jugoslaviji. Tu je izdržao kaznu ali ipak nije odmah pušten na slobodu. Odveden je u Ogulin, gde je trebao da odleži još tri i po mjeseca, one kazne na koju je bio uslovno osuđen.


Tek krajem marta 1934. izlazi iz zatvora, ali mu je određeno da mora boraviti u rodnom Kumrovcu i da iz njega ne smije nigde otići.


Već u aprilu te godine napušta Kumrovec i odlazi u Samobor. Postao je ilegalac i prvi put se spominje ime Tito.


(Telegraf.rs/DEPO PORTAL,BLIN MAGAZIN/aa)

 

BLIN
KOMENTARI