FOTO/UMJETNICI SARAJEVA REAGIRAJU NA SVEOPĆU DESTRUKCIJU

ART AKCIJA: Pazi, muzej!

DEPO Art 07.12.14, 19:42h

ART AKCIJA: Pazi, muzej!
Pazi muzej! još jedna je umjetnička intervencija nastala u nadi da će do onih koji odlučuju stići vapaji zbog deprimirajućeg stanja u kulturi u Bosni i Hercegovini, zemlji sa političarima kojima su temeljne kulturne institucije od 'državnog značaja' samo teg obaveza i podsjetnik da je mnogo prije njih postojala BiH.

 

 

Pazi muzej! je prostorna intervencija izvedena u muzejskom kvartu Sarajeva i konceptualni rad skulptorice Nardine Zubanović. Ova umjetnička in situ intervencija odnosi se na stanje u kojem se nalaze kulturne institucije u BiH. Rad se sastoji od kartonskih tabli nastalih po uzoru na ratnu sarajevsku tablu Pazi snajper! (1992).
Ratna tabla upozorenja "Pazi snajper" izložena je kao eksponat u Historijskom muzeju u sklopu postavke Opkoljeno Sarajevo .  

 

pazi-muzej-7

FOTO: Nikola Blagojević

 

Po rječima historičarke umjetnosti Taide Kusturice ovaj rad direktno upućuje i preispituje status umjetnika, institucija kulture unutar društvenog stanja svijesti, kao i otvaranje pitanja odgovornosti društva, umjetnika, ali i politikâ institucija i politike države. ''Autoričin rad  Pazi muzej! direktno apelira na goruće pitanje u BiH, a to je raspad kulturne djelatnosti, zatvaranje vrata muzeja i galerija, poistovjećuju i trenutno stanje sa stanjem ratne agresije, sa notornom činjenicom da ova današnja agresija nema jasan izvor destrukcije,ona je rasplinuta u svojoj simboličnoj auri, odgovornosti su podjednako raspoređene u jednom diplomatskom okviru gdje svi uživaju isto pravo, pravo opscenog vlastodržačkog kompromisa'', rekla je Kusturica.

 

pazi-muzej-4

FOTO: Nikola Blagojević

 

 

Rad Pazi muzej! dio je nedavno održane umjetničke izložbe "ZID" upriličene u Historijskom muzeju na kojoj je svoje radove prikazalo preko 20 lokalnih umjetnika, članova Kolektiv Kreaktiva.  

 

'' Umjetnici su iza sebe ostavili imperativ ispisan na kartonu, jasnim slovima i još jasnijom porukom, na posmatrača djeluje trenutno i navodi ga na promišljanje i djelovanje sada i ovdje'', rekla je historičarka umjetnosti Asija Ismailovski.

 

(DEPO/BLIN/ak)

BLIN
KOMENTARI