13. novembra u 16 sati

Dan otvorenih vrata Internacionalne kolonije Počitelj

DEPO Art 09.11.14, 13:45h

Dan otvorenih vrata Internacionalne kolonije Počitelj
Dan otvorenih vrata dio je šireg projekta Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine pod nazivom “Art Residency” u starom gradu Počitelju, točnije u Internacionalnoj koloniji Počitelj

 

“Dan otvorenih vrata Internacionalne kolonije Počitelj” održat će se u četvrtak, 13. studenog, s početkom u 16 sati, priopćeno je iz Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH).

 

Manifestaciju će pratiti izložba radova članice ULUBiH-a Suzanne Arbanas, nastalih u 'Cite Internationale des Arts - Paris' u Parizu, u ožujku 2014. godine. Uz izložbu će biti priređen i prigodan koktel te muzički program u kome će, između ostalog, sudjelovati klapa iz Čapljine.

 

Dan otvorenih vrata dio je šireg projekta Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine pod nazivom “Art Residency” u starom gradu Počitelju, točnije u Internacionalnoj koloniji Počitelj.

 

Kolonija Počitelj smještena je u Gavrankapetanovića kući, a osnovana je 1964 godine. Udruženje likovnih umjetnika BiH vlasnik je i osnivač umjetničke kolonije u Počitelju.

 

U okvirima svog djelovanja Kolonija okuplja umjetnike iz cijele zemlje i svijeta gdje se u podneblju neobične ljepote, čudesnog ambijenta i nesvakidašnje stvaralačke atmosfere umjetnici - slikari, kipari i grafičari druže, razmjenjuju iskustva i ostvaruju kontakte.

 

Projekt “Art Residency” podrazumijeva zakup prostorija u Internacionalnoj koloniji Počitelj u mjesecu svibnju ili lipnju, kada bi svaka od zemalja sudionica poslala nekoliko umjetnika koji će je predstavljati i mjesec dana boraviti u Koloniji, stvarajući umjetnička djela u nesvakidašnjem ambijentu.

 

dan-otvorenih-vrata-pocitelj

 

Prema zamišljenom konceptu, veleposlanstva u Bosni i Hercegovini poticale bi ministarstva kulture zemalja čija su predstavništva da odaberu umjetnike i umjetnice koje će te godine boraviti u Koloniji i sudjelovati u projektu, navodi se u priopćenju.

 

Djela nastala u Počitelju bila bi po završetku boravka prezentirana najprije u Galeriji “Roman Petrović”, koja je i sjedište Udruženja likovnih umjetnika BiH u Sarajevu, a potom i širom Bosne i Hercegovine te u zemljama sudionicima.

 

Dan otvorenih vrata pripremljen je prije svega kako bi se veleposlanici akreditirani u Bosni i Hercegovini bolje upoznali s djelatnošću IUK Počitelj, te kako bi, uvjerivši se u njezin značaj, podržali spomenuti projekt.

 

ULUBiH se ponosi svojom raznolikošću, imajući u svom sastavu članove koji potiču iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, svih vjerskih i nacionalnih opredjeljenja, te različite starosne dobi. Na internacionalnim susretima u Počitelju do sada su sudjelovali umjetnici iz svih zemalja regije, većine zemalja Europe ali i više zemalja iz cijelog svijeta, stoji u priopćenju.

 

(Fena/aa)

BLIN
KOMENTARI