ŠOKANTNO/ RAZOTKRIVENA TAJNA VEZA IZMEĐU USAIDA I DF

Sin zamjenice direktora USAID-a na listi Komšićeve partije!!!

Front 07.10.14, 16:46h

Sin zamjenice direktora USAID-a na listi Komšićeve partije!!!
Krajem prošlog mjeseca velika prašina se digla oko kampanje 'Glasaj i trpi' i antikampanje koja je uslijedila 'Reci i trpi'... Internet istraživanja i portali otkrivaju šta je, moguća pozadina spotova USAID-a koji su zatalasali bh. javnost i i navodne američke podrške određenim političkim opcijama u BiH

 

Veliku gužvu u predizbornoj kampanji izazavali su spotovi USAID „Glasaj ili trpi“.  Spotovi su tendenciono kreirani i sa svim svojim porukama bili okrenuti protiv trenutne vlasti u BiH.


Naravno, ni prozvani nisu ostali dužni, te sa na internetu pojavio kontraspotovi „Reci i trpi“ koji su problematizirali (ne)uspjehe američke vlade po svijetu. Time je sve dobilo dosta neugodan prizvuk i za samu američku politiku u BiH jer su stavljeni pod javnu optužbu kako su se u predizbornoj kampanji svrstali na stranu, ma šta god to značilo, opozicije u BiH, tj. Demokratske fronte Željko Komšić i SBB Fahrudin Radončić.  


Najveći dnevni list „Avaz“, radi podrške SBB-u, uključio se u ovu javnu raspravu, kritiziraju vlast da širi „antiameričku histeriju“ u BiH. Stvar se relativno smirila nakon sastanka predsjednika SDP i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije sa otpravnikom poslova američke ambasade u Sarajevu Nicholassom Hillom.


Ali kampanja „Glasaj i trpi“, kao i antikamanja „Reci i trpi“,  i dalje traju i trajat će vjerovatno do posljednjeg trenutka glasanja u BiH.


Kritičarima ove USAID-ove kampanje je ponajviše zasmetala podrška koju neke američke oeganizacije daju DF-u Željka komšića. Čak u prvoj verziji ovih spotva, konačna poruka bila je u narandžastoj boji (a to je i zvanična boja DF), pa je ta verzija video spota uskoro zamijenjena novom u kojoj su boje neutralne.  


Dosad se ova lobistička naklonosti prema DF-u tumačila dobrim privatnim vezama bivšeg SDP, a sada DF lobističkog eksperta Reufa Bajrovića, koji je oženjen Amerikankom koja je ima utjecaj na raspodjelu sredstava iz američkih fondova za lobisitčke i političke aktivnosti širom svijeta. Međutim, otkrivaju se nove nove veze i odnosti između USAIDA u BiH i DF-a.


Naime, kako su razotkrili internet frikovi, među prvima koji je objavio i share-ovao link na You Tube kanalu, na kojem se pojavio ovaj kontorverzni video spot, bio je Denis Challenger, Bosanac sa polubritanskim korjenima. Student je Pravnog fakulteta i nalazi se, kao najmlađi kandidat,  na devetom mjestu liste DF-a za Skupštinu Kantona Sarajevo. Ništa sporno, čak za pohvalu što ova stranka daje podršku mladim ljudima željnim promjena u zemlji.

 

denis-cellenger1


Ali, internet istraživanje pokazalo je još nešto: Denis Challenger je, tvrdi MOJ PORTAL,  u očiglednoj porodičnoj vezi (kako tvrde internet mediji- sin) sa Elom Challenger, zamjenicom direktora (deputy director) USAID BiH. Ovaj podatak za kritičare USAID-ove kampanje je sada krunski dokaz o jednom od razloga za podršku ove organizacije prema DF-u.

 

ele-cellenger


Kako će ovo saznanje, koje se može tumačiti kao pristranost i sukob interesa zbog  porodičnih razloga, da odjekne kod osnivača USAIDA, same američke vlade, tek će da se vidi.

 

(Mojportal/DEPO PORTAL)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI