FOTO/ GALA PROJEKAT ULUPUBIH

Sarajevo100 - velika međunarodna izložba plakata i multimedijalnih radova sa pet kontinenata

DEPO Art 09.06.14, 08:40h

Sarajevo100 - velika međunarodna izložba plakata i multimedijalnih radova sa pet kontinenata
Sarajevo100 je međunarodni pozivni umjetnički projekat koji uključuje preko 250 plakata i multimedijalnih radova grafičkih dizajnera iz 37 zemalja sa pet kontinenata

 

Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo, raskrsnica je kultura, civilizacija i religija svijeta, mjesto susreta i multikulturalnosti, jedinstven spoj istoka i zapada, srednjoevropske, mediteranske i balkanske kulture. Tijekom prošlosti ovaj sudar civilizacija često je eskalirao proizvodeći događaje od značaja za istoriju, a još češće i u dugim vremenskim periodima, ovo je podneblje pružalo utočište različitostima i relativno skladnom zajedničkom životu.


Godina 2014. zanimljiva je prije svega radi obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata koji je bio povod za Prvi svjetski rat i umnogome uticao na tok istorije cijele Evrope i svijeta u prethodnom stoljeću. Ujedno, 2014. je godina kada se obilježava tridesetogodišnjica 14. zimskih olimpijskih igara i šezdesetogodišnjica našeg Udruženja ULUPUBIH.


U skorijoj prošlosti, Sarajevo se našlo na naslovnim stranama medija iz cijelog svijeta. Opsada Sarajeva je bila najduža opsada glavnog grada u modernoj istoriji ratovanja, a rat u Bosni i Hercegovini jedan od najkrvavijih sukoba XX vijeka.


Danas Bosna i Hercegovina i njen glavni grad pronose poruku mira i koegzistencije kao jednu od ključnih poruka Ujedinjenih naroda, dok Sarajevo postaje glasnik modernih vrijednosti Evrope i svijeta.


ULUPUBIH (Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine), Collegium artisticum, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo i Odsjek za Umjetnost i Dizajn Univerziteta Drzave Mizuri, SAD, inicirali su međunarodni pozivni projekat "Sarajevo100 (1914-2014)". Projekat je postavio izazov pozvanim autorima da dizajniraju plakat ili multimedijalni rad izražavajući vlastiti pogled na Sarajevo u okviru poslednjih 100 godina, od Sarajevskog atentata do danas.


Cilj projekta je da doprinese jednoj pozitivnijoj slici Sarajeva, u kontekstu evropskog kulturnog i istorijskog naslijeđa, među grafičkim dizajnerima, umjetnicima i u likovnoj javnosti uopšte, lokalno i internacionalno, ističući koegzistenciju i toleranciju koje će osigurati mir i prosperitet. Susret vizuelnih kultura, susret generacija i razmjena ideja simbolički predstavlja sarajevsku duh, multikulturalnost i mjesto dodira i prožimanja civilizacija.


Projekat Sarajevo100 prezentiraće svoja dostignuća na izložbi plakata i multimedijalnih radova o stogodišnjem periodu Sarajevske istorije predstavljajući radove 64 pozvana grafička dizajnera koji su i sami predložili svoje perspektivne učesnike, od kojih je 62 dizjniralo plakat ili kreiralo video rad.  Svoje radove izložiće i 44 pozvana autora iz regiona, uz 39 svojih odabranih perspektivnih kolega. Otvaranje centralne izložbe na kojoj će biti prikazani odštampani svi plakati i multimedijalne kreacije biće održano u utorak, 17.juna 2014. godine, od 20.00 sati, uz objavljen katalog/knjigu radova i internet stranicu http://sarajevo100.com/


Gosti projekta Sarajevo100, između ostalih, biće Paul Davis, jedan od legendi američkog grafičkog dizajna i ilustracije, i poznati meksički dizajner Felipe Covarrubias.

 

Osim pozvanih radova, izložbu čine i plakati i video radovi 64 studenata 4 likovne akademije koje su u svoj program u prethodnim semestrima uvrstile Sarajevo100 projekat: Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, BiH - Dalida Karić-Hadžiahmetović, docentica i Adla Isanović, docentica; Akademija umetnosti u Novom Sadu, Srbija - Atila Kapitanj, docent; Fakultet umjetnosti Cetinje, Crna Gora - Ana Matić, profesorica i Adela Zejnilović, docentica i Odsijek za umjetnost i dizajn, Univerzitet Države Missouri, SAD - Čedomir Kostović, profesor i Kay Youn, docent.


Projekat Sarajevo100 su podržali Ambasada SAD u BiH, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Općina Centar i Digitalna štamparija Margo. Bez njihove podrške ovaj projekat ULUPUBIH-a ne bi bio moguć.


Felipe Covarrubias

Rodjen je 1945. u Guadalahari, Meksiko. Studirao je dizajn i arhitekturu u Meksiku, a tipografiju i fotografiju u Velikoj Britaniji. Suosnivač je agencije za dizajn “Rainbow”, časopisa “Magenta” i agencije "Trama Visual" gdje je bio i direktor. Takođe je jedan od osnivača i organizatora Međunarodnog bijenala plakata u Meksiku kao i Galerije Azul u Guadalahari.


Radovi su mu publikovani u knjigama kao sto su “Grafički dizajn u Latinskoj Americi”, “Svjetski grafički dizajn” i “120 plakata dvadesetog vijeka”. Objavio je i dvije knjige o svom radu: “30 godina dizajniranja” i “Da, tu je”.


Covarrubias je dobitnik mnogih nagrada kao sto su: Godišnja nagrada za dizajn meksičke Akademije za dizajn 1984, Nagrada za umjetnost države Halisko 1998. i Zlatne medalje kvalita Bienala plakata u Meksiku.


Nastavnik je i predavač od 1969 godine. Gostovao je na preko dvadeset univerziteta u Kanadi, Kostariki, Kubi, Kolumbiji i Argentini.


Felipe je emeritus profesor ITESO Universita u Guadalahari, gdje je bio dekan Odsjeka za dizajn.


Paul Davis

 

Paul Brooks Davis, poznatiji kao Paul Davis, rođen je 1938 u mjestu Centrahoma, Oklahoma. Studirao je na Školi vizuelnih umjetnosti (School of Visual Arts) u Njujorku.


Još kao student 1959. godine objavio je svoje ilustracije u Plejboju (Playboy Magazine). Posle diplomiranja na Školi vizuelnih umjetnosti u Njujorku, zaposlio se u čuvenom Push Pin studiju Miltona Glasera i Seymoura Chwasta. Radio je ilustracije, a iz tog ranog perioda poznata je serija portreta slavnih “Zvjerinjak” (“A Bestiary”).


Dejvisov talent prepoznali su mnogi američki i svjetski art direktori, pa je uskoro bio angažovan za ilustracije u novinama, magazinima, na omotima ploča, knjiga i u marketingu uopšte. Svoj studio je osnovao 1963. u Njujorku i kasnije u Sag Harboru na Long Islandu. Njegov stil imao je ogroman uticaj na polju ilustracije, a njegove radove objavili su mnogi magazine kao sto su: Life, Time, Playboy, Look, The Saturday Evening Post, Sports Illustrated, Evergreen Review, Harper's, Harper's Bazaar, Horizon, McCall's, Show, Esquire, The New Republic, New York, The New York Times, The New Yorker, Mirabella, Fast Company, Worth, Money I mnogi drugi.


Bio je art direktor Joseph Papp's New York Shakespeare festivala od 1984. do 1992. Među njegovim klijentima su UNITE!, Disney, Lincoln Center, McKinsey & Co. Rolling Stone, Yahoo, Adobe i A&E Television.


Samostalne izložbe slika održao je u Galerie Delpire i u Galerie d’Actualité Centra Georges Pompidou u Parizu. Dejvisove slike I reklamni plakati izlagani su u muzejima i galerijama od Japana do Italije i u gradovima širom SAD, uključujući i retrospektivu u Philbrook muzeju umjetnosti u rodnoj Tulsi.


Dejvisov rad uključujen je u umjetničke kolekcije širom svijeta, pa I u kolekciju plakata Muzeja Savremene Umjetnosti (MoMa u Njujorku. Dobio je specijalnu nagradu kao priznanje za kultni plakat koji je radio za Joseph Papp’s Public Theater, a uključen je u Hall of Fame Art direktor kluba i Udruženja ilustratora. Dobitnik je AIGA medalje I počasnog doktorata Škole vizuelnih umjetnosti i Umjetničkog instituta Maryland. Član je i saradnik American Academy u Rimu i potpredsjednik društva.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI