TROPSKI RAJ ZA BOSANCE I HERCEGOVCE

Bosna i Hercegovina postaje svijet u malom; nakon ruskog sela na Trebeviću, BiH dobija i tropski raj u Mehurićima

Arhiva 30.08.11, 17:31h

Proslavljeni režiser i jedini politički djelatnik ovjenčan Oskarom, Danis Tanović, odlučio je upustiti se u još jedan egzotičan graditeljski poduhvat na ovim prostorima. Nakon najave njegovog kolege iz struke, Emira Kusturice, da će na Trebeviću graditi rusko selo, Tanović je juče obzanio svoju odluku da, u suradnji sa partnerima iz Francuske, sagradi tropsko ljetovalište u Mehurićima, selu smještenom podno istočnih obronaka Vlašića.

danis za tekst

Piše: Elis Bektaš

„Zbog čega rudari iz Bile, Kaknja, Zenice, Tuzle... samo da sanjaju o odmoru u prestižnim ljetovalištima? Taj san uopšte nije nemoguće ostvariti. Pogledajte kakve sve mogućnosti nudi ova zemlja, potrebno je samo malo dobre volje i zajedničkog napora pa da se one pretvore u stvarnost.“ rekao je režiser „Ničije zemlje“ na neformalnom druženju s novinarima u prostorijama Naše stranke u Sarajevu.

„Sa svojim prijateljima iz Francuske razgovarao sam o ovoj ideji još prije nekoliko godina, a posljednjih godinu dana razrađivali smo konkretne prijedloge. Na kraju smo se usaglasili da u Mehurićima, kroz koje protiče živopisna i nekad zlatonosna riječica Bila, napravimo vjernu repliku ribarskog i turističkog mjestašca na Martiniku.“ Na pitanje novinara, zašto baš Martinik, Tanović je odgovorio: „Prije svega, Martinik je, baš kao i dio naše zemlje, izdjeljen na kantone. Zatim, na Martiniku živi veoma dinamična multietnička zajednica, po čemu ovaj karipski otok nalikuje Bosni i Hercegovini koja je vjekovni primjer multietničnosti i multikulturalizma. Naposlijetku, prirodne ljepote Martinika mogu se porediti sa onima u našoj zemlji, a nije od malog značaja ni spona Martinika sa Francuskom, zemljom koja je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i iz koje dolaze moji prijatelji i partneri na ovom projektu.“

Novinari su imali priliku da vide 3D model idiličnog ribarskog sela, u kojem će posjetitelji, osim uživanja u tri luksuzna hotela, moći da se bave i podvodnim ribolovom, arheološkim ronjenjem, te skijanjem na vodi i surfingom, a oni kojima sportovi na vodi nisu dovoljan izazov mogu da potraže užitak u skijanju na vlašićkim stazama udaljenim nepun sat vožnje. Uposleni u turističkom kompleksu moći će biti samo oni koi potiču iz mješovitih brakova, jer, kako Tanović naglašava: „Želimo da na taj način iskažemo naše divljenje za čudesnu kreolsku kulturu.“ Za najmlađe posjetitelje u laguni koja se ubrzano pravi na lijevoj obali Bile biće ukotvljen jedrenjak – vjerna kopija „Crnog bisera“ kapetana Džeka Speroua iz holivudskog hita „Pirati s Kariba“.

Čitav projekat bi trebao biti okončan do ljeta 2012.godine, kada će ovaj pravi tropski raj u srcu Bosne i Hercegovine primiti prve goste.

Na pitanje novinara da li je izgradnja ovog kompleksa odgovor na rusko selo Emira Kusturice na Trebeviću, Tanović je samo odmahnuo glavom i rekao da je ideja o karipskom selu podno Vlašića puno starija i da „ruska sela po Bosni može praviti samo onaj kome je Bosna špansko selo.“

Anterfile 1:

Komentarišući Tanovićevu izjavu o španskim i ruskim selima, Emir Kusturica je u izjavi za beogradske Večernje novosti u svom stilu odvratio da je: „krajnje vreme da tog malog nauči pameti“ i da će mu oskara nabiti „u ono mesto kojim ga je i zaradio.“

Anterfile 2:

Iz Moskve upravo stiže vest da čuveni ruski režiser Nikita Mihalkov, uz punu podršku premijera Putina, namjerava da kao znak zahvalnosti svom prijatelju Emiru Kusturici i premijeru RS Miloradu Dodiku za podizanje ruskog sela na Trebeviću, napravi Republiku Srpsku u Tulskoj oblasti. „Ako naši prijatelji u svojoj nevelikoj zemlji mogu da naprave jedno rusko selo, tada Rusija može i mora da im se dostojno oduži i da na svojoj teritoriji napravi njihovu zemlju“, rekao je Mihalkov na otvaranju 1.Tulskog festivala filmova o ciganima, u čijem će žiriju pored Mihalkova sedeti još i Kusturica i Dragan Bjelogrlić.

 

(BLIN MAGAZIN)