BITNA ČINJENICA ZA ZDRAVLJE: Zašto je muška sperma eliksir?

Ponedjeljak | 07.02.2011.

Razumljivo je da muško sjeme sadrži mnoge stvari za koje naučnici smatraju da mogu pobuditi žensku seksualnost. Međutim, jeste li znali da te stvari djeluju i kao podizači raspoloženja.

sex 69Mnogo se piše o koristima seksa, a posebno orgazma, za očuvanje zdravlja. Ali čini se da blagodetima nesputanog uživanja u seksu tu nije kraj. Barem ne za žene.

Nedavno istraživanje koje je sproveo njujorški State Universiti pokazalo je da žene koje prilikom seksualnih odnosa ne koriste prezervativ, mogu imati neke zanimljive koristi od muškog ejakulata.

Sve je počelo kada je Gordon Galup, voditelj ovog istraživanja, otkrio da su žene koje ne koriste kondome, nezavisno od toga da li koriste neki drugi oblik kontracepcije ili ne, znatno srećnije od žena koje koriste kondome (i od onih koje uopšte ne praktikuju seks).

Nadalje, nakon prekida veze i prestanka redovnog seksualnog života, one žene koje nisu koristile prezervative bile su to depresivnije što je razdoblje bez seksa bilo duže, što nije bio slučaj sa ženama koje su koristile prezervative.

Ti simptomi nalik zavisničkoj krizi naveli su istraživače da pomisle kako možda neka svojstva muškog sjemena mogu da na ženski organizam deluju poput podizača raspoloženja.

I zaista, sperma ne sadrži samo hranjive stvari potrebne plivačima da prežive i doplivaju do ciljanog jajašca, nego i hormone, poput testosterona, estrogena, folikulostimulirajućeg hormona, prolaktina kao i nekoliko vrsta prostaglandina.

Svi se ti hormoni vrlo lako i brzo apsorbuju kroz zid vagine i ulaze u ženin krvotok, a za mnoge od njih se već ranije znalo da mogu da utiču na raspoloženje.

Od svih sastojaka muškog sjemena, najvjerovatniji podizači raspoloženja su estrogen i prostaglandini. Kod žena u menopauzi, na primjer, terapija sintetskim estrogenom znatno podiže raspoloženje. Kod mlađih žena pokazano je da neke vrste oralnih kontraceptiva koji su na bazi estrogena stabilizuju i podižu raspoloženje, dok su kod depresivnih ljudi su pronađeni značajni smanjeni nivoi prostaglandina i estrogena.

Čini se da spomenuti koktel supstanci u muškom sjemenu može pozitivno uticati i na žensku seksualnost: testosteron može povećati seksualnu želju žene, a prostaglandin povećava prokrvljenost vagine, što takođe dovodi do osećaja seksualnog uzbuđenja.

Možda najzanimljivije otkriće vezano uz ove nalaze je to što ovim putem seks može podići ženama raspoloženje čak i ako one same nisu doživele orgazam. To možda daje odgovor na pitanje zašto mnoge žene koje orgazme doživljavaju rijetko ili gotovo nikada, ipak ne odustaju od seksa.

(B92/ds)

comments powered by Disqus

Transparency International BiH


Promo


DEUTSCHE WELLE