NIJE SVE ZA IGRU: Stvari koje morate držati što dalje od intimne zone

Subota | 16.06.2012.

Morate da imate u vidu da neke igračke, pomagala kao i sredstva za njegu i uljepšavanje nisu baš preporučljivi za vaše najintimnije dijelove

Stvari koje morate držati što dalje od intimne zone

INTIMNI SPREJ

Označeni su kao osvježivači ili proizvodi protiv svraba, ali vašoj intimnoj zoni nije potrebno ništa osim vode i blagog sapuna. Pritom, neki od ovih sprejeva se prizvode sa benzokainom, lokalnim anestetikom koji može da izazove alergijsku reakciju. Takođe mogu da naprave problem tako što će “maskirati” miris koji može biti simptom neke polno prenosive bolesti.

KRATKOTRAJNE TETOVAŽE

Neki spa centri i saloni za ljepotu nude tetovaže koje traju oko pet dana. Mastilo koje se ovom prilikom koristi može izazvati iritaciju ili alergiju ukoliko dođe u kontakt sa vašom intimnom zonom. Ukoliko zaista želite tetovažu ispod stomaka, bilo da je prava tetovaža ili kratkotrajna, neka bude van bikini zone.

GUMENE SEKS IGRAČKE

Postoji veliki izbor seks igračaka, ali one koje su napravljene od gume sadrže ftalat, za koje neka preliminarna istraživanja dokazuju da povećava rizik od alergije ili čak raka. Takođe, na površini igračke mogu da se formiraju mali urezi koje su zgodno mesto za pojavu bakterija, čak i nakon što operete igračku, čime ste u opasnosti da dobijete infekciju. Mnogi proizvodi ovog tipa nemaju etiketu sa sastojcima, tako da igračke kupujte samo od proverenih kompanija koje koriste silikon koji je medicinski ispravan. Njih je lako čistiti sapunom i vodom, i ne postoji opasnost od alergije i raka.

FARBANJE

Možda vašem dečku farbanje stidnih dlaka djeluje zabavno, ali čak i proizvodi specijalno namjenjeni tom postupku mogu biti štetni. Hemikalije u ovim farbama mogu da izazovu iritaciju ili čak gorući bol zbog kog nećete biti u mogućnosti da upražnjavate seks nedjeljama.

PROIZVODI SA AROMOM

Sapuni, tamponi, kupke, maramice… Ukoliko ima miris ili dezodorans, a namjenjeno je vašim intimnim dijelovima, vrlo lako može izazvati pojavu bakterija. Hemikalije koje mijenjaju miris vaše vagine takođe mijenjaju i pH vrijednost, što može dovesti do širenje bakterija i gljivica.

SREDSTVA ZA DEPILACIJU

Ako imate osjetljivu kožu, čak i losioni, kreme i vosak za depilaciju bikini zone mogu biti opasni. Jaki sastojci kao što su kalcijum hidroksid mogu dovesti do alergijske reakcije. Ukoliko želite da uklonite dlake, najsigurnije je da to uradite brijačem ili u provjerenom kozmetičkom salonu koji ima poseban vosak namjenjen depilaciji bikini zone.

NAKIT

Iako nije sam nakit ono što može stvoriti problem, ima veze sa ukrasima. U pitanju je lijepak kojim se lepe kristali na minđuše. Ukoliko dođe u kontakt sa vašom kožom, može doći do alergijske reakcije. A nijedan nakit ne izgleda lijepo na crvenoj iritiranoj koži.

LUBRIKANTI NA BAZI ULJA

Lubrikanti su odlična stvar, dokle god ne koristite one na bazi ulja. Oni se ne peru tako lako, pa je moguće da će biti u predjelu vaše intimne zone danima nakon odnosa. Ovo je dobro tle za nastanak i širenje bakterija. Takođe, lubrikanti na bazi ulja mogu da oštete kondom, što može prouzrokovati i neželjenu trudnoću ili širenje polnoprenosivih bolesti. Najbolje je koristiti lubrikante na bazi vode bez hemijskih boja i mirisa, piše Kosmopoliten.

Blic, BL!N-DEPO/đk

comments powered by Disqus

Transparency International BiH


Promo


DEUTSCHE WELLE