ZENICA : U galeriji 'Planet' otvorena prva samostalna izložba slika Lejle Spahić

Utorak | 12.06.2012.

Sinoć je u galeriji „Planet“ u Zenici otvorena prva samostalna izložba slika mlade Zeničanke Lejle Spahić

Izložba Lejle Spahić

Lejla je rođena je 1993. godine u Zenici. Osnovnu i srednju školu završila je u Zenici.

Od djetinjstva gaji ljubav prema umjetnosti, a posebno prema slikarstvu. Već kroz osnovnu školu bilježi rezultate na takmičenju iz oblasti likovnog obrazovanja"Iskra znanja" u Sarajevu, gdje zauzima 2. mjesto.

Član je likovne sekcije BZK "Preporod",  u sklopu koje je učestvovala na zajedničkoj izložbi u muzeju grada Zenice. Pored slikarstva, učestvovala je i u snimanju filma "Šeher Pojske", a također i kao volonter na projektu "Voice project for peace", čiji je realizator organizacija "Cinematographico". Inspiraciju crpi iz prirode, tako da najviše slika pejzaže .

Izložba Lejle Spahić

Publici se prvi put predstavila samostalnom izložbom slika u ateljeu/galeriji „Planet“ u Zenici. Njene slike pokazuju kako je umjetnica stvarala jedan čudesni, razigrani svijet boja, želja i stvarnosti. Ona je umjetnica koja crtežom objavljuje čitav svoj umjetnički stav, svoj likovni, poetski i metaforični odnos prema aktualnom svijetu, uspijevajući bojom  ilustrirati svoje viđenje svijeta.

Motivi slika su uglavnom pejzaži u kojima prevladavaju sekvence mora, sunca, sumraka, praskozorja...

Izložba Lejle Spahić

Motivi su ,moglo bi se reći uobičajeni, razumljivi, likovna forma figurativna, klasična tehnika, stil i općenito likovni pristup . Estetikom umjetničkog izraza kroz red, sklad, harmoniju kolorita, kompozicije i forme umjetnica smjelo izražava  svoju namjeru, viđenje, osjet i shvaćanje stvarnosti koja ju okružuje ili kakvom je zamišlja.

Izložba je prodajnog karaktera i otvorena je za javnost do 11.07.2012.

(DEPO/BLIN/em)

comments powered by Disqus

Transparency International BiH


Promo


DEUTSCHE WELLE