TUZLA DOBIJA FILMSKI FESTIVAL

Prvi festival južnoslavenskog filma od 22. do 26. augusta

Arhiva 18.05.12, 11:09h

Tuzla će od 22. do 26. augusta 2012. godine biti domaćin prvog Tuzla film festivala – južnoslavenskog filma, nosioc projekta je NVO Magic Factory i zajedno sa svojim partnerom UG Diva organizira ovaj nesvakidašnji događaj pod pokroviteljstvom Općine Tuzla uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

Prvi festival južnoslavenskog filma od 22. do 26. augusta

Želja organizatora je da tokom pet dana koliko će Festival trajati, građani imaju priliku da uživaju u vrhunskim filmskim ostvarenjima. Pored filmova sa južnoslavenskih prostora koji će biti prikazani u četiri kategorije (dugometražni, kratki igrani, dokumentarni i animirani), festival će obilovati i drugim aktivnostima kao što su: okrugli stolovi, diskusije, debate, razgovori sa zvijezdama, te zabavom u širokoj ljetnoj turističkoj ponudi Tuzle.

Kako je istakao Boris Balta, direktora Tuzla film festivala, pored edukativnog i zabavnog karaktera festivala, cilj je i razvoj festivalske svijesti koja doprinosi kvalitetnijem razvoju društva.

- Mnogi pitaju odakle potreba za Tuzla film festivalom? Odgovor je da se „TFF“ razvio kao neophodnost kako za lokalnu zajednicu tako i za regiju, zbog problema otuđenosti i apatije koja je sve snažnije istaknuta. Dakle, Tuzla film festival je nastao kao potreba za obnavljanje osjećaja kolektiviteta i pripadnosti jednoj zajednici, mogućnosti upoznavanja i stvaranja socijalnih veza, te vraćanje kvalitetnim društvenim vrijednostima – istakao je Balta, te dodao da kao organizatori poučeni iskustvom sa drugih festivala koji se održavaju tokom godine po gradovima regije, uvidjeli su da je za socijalni razvoj i stabilnost u društvu od suštinske važnosti imati manifestaciju ovakvog tipa.

- Sa druge strane bitno je razviti osjećaj za konstruktivnu kritiku i komparaciju među mladim ljudima, te zdravu konkurenciju koja će u budućnosti biti osnov tržišta. Također, cilj nam je omogućiti mladima izražavanje u kreativnoj industriji i razvijanje umjetničkih sloboda. U tom kauzalitetu dolazi do podizanja morala, pokretanja na aktivnost, te stvaranja osjećaja da mlad čovjek sa područja Tuzlanskog kantona konačno pripada dijelu evropske i svjetske zajednici – zaključio je Balta.

Festival organizira grupa mladih profesionalaca sa višegodišnjim iskustvom na polju umjetnosti i nevladinog sektora.  Cilj im je, da kroz jednu ovakvu manifestaciju, Tuzlu približe evropskim kulturnim gradovima. U skladu s tim, podršku Festivalu najavila su, institucije vlasti u FBiH, privredni subjekti kao i mediji sa željom da pomognu razvoj ovog kulturnog događaja.

 

DEPO PORTAL-BL!N MAGAZIN