FOTO/ UPRKOS NAJAVI FEDERALNOG MINISTRA KULTURE

Busuladžić: Ministar Kaplan je spavao zimski san posljednje četiri godine. Zemaljski muzej ostaje zatvoren za posjete!

Arhiva 15.04.14, 13:19h

Direktor Muzeja traži da se prije nego što njegova vrata budu otvorena za posjetitelje, riješi pitanje preuzimanja prava osnivača i finansiranja

Adnan Busuladžić s uposlenicima Zemaljskog muzeja/ Foto: AAFoto: AA

Zemaljski muzej u Sarajevu neće biti otvoren i daske zakovane na njegova vrata 4. oktobra 2012. neće biti skinute, kao ni napis koji se nalazi iznad ulaza u muzej, kazao je direktor te ustanove Adnan Busuladžić na konferenciji za novinare održanoj u Zemaljskom muzeju, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne postoji niko ko nas u ovom trenutku, s obzirom na pravni vakum i finansijski očaj u kojem se nalazimo, na to može natjerati”, poručio je Busuladžić odgovarajući na izjavu ministra kulture i sporta Federacije BiH Salmira Kaplana o mogućnosti skorog otvaranja Zemaljskog muzeja.

Busuladžić ove najave ministra Kaplana tumači kao zamazivanje očiju javnosti i pritisak na radnike Muzeja.

Kako je kazao, povod današnje konferencije za medije je "posljednji, očekivani napad od strane odlazećeg ministra koji je", prema Busuladžićevim riječima, "prespavao zimski san u posljednje četiri godine".

Adnan Busuladžić/ Foto: AA

“Problem je u tome što niko ne nudi nikakvo konkretno rješenje. Ja muzej ne držim zatvorenim. Svaku odluku koju smo mi donijeli u zadnje dvije-tri godine donio je cjelokupan kolektiv Zemaljskog muzeja”, pojasnio je Busuladžić.

On je dodao kako Muzej nije zatvoren iz obijesti, nego da su njegovi radnici "poklonili gradu godinu dana besplatnog rada sa otvorenim vratima Muzeja, od septembra 2011. do oktobra 2012. godine".

Busuladžić je pojasnio da radnici nisu primili 28 plata te da dugovanja Muzeja iznose oko dva miliona konvertibilnih maraka. Kazao je da je uputio dopis određenim institucijama sa određenim prijedlozima mjera, koje bi mogle uroditi plodom.

"To je da ministar ili vlada obezbijede dostatna sredstva, a to su sredstva od minimalno milion i 200 hiljada maraka za ovu godinu. Ne tražimo novac za 2012. i 2013. godinu. Zatim, tu je donošenje odluke o preuzminaju osnivačkih prava, paralelno poduzimanje hitne parlamentarne procedure u smislu usvajanja zakonskih akata koji već postoje o Zemaljskom muzeju, treba ih samo malo tehnički doraditi, i raspisivanje konkursa za izbor novog direktora", pojasnio je aktuelni direktor.

On je podsjetio i na izjavu ministra Kaplana da bi Zemaljski muzej od Federalne vlade mogao dobiti 300.000 KM, da će Ministarstvo civilnih poslova BiH osigurati oko 300.000 i Kanton Sarajevo više od 100.000 KM, što je dovoljna osnova da se do kraja godine isplate sve plate.

"Obijanjem skidanja dasaka sa ulaza želimo izazvati Federalnu vladu da imenuje novu upravu čime će automatski preuzeti finansiranje institucije. I svakog prvog u mjesecu, ako ne budu uplaćivali platu, ovi ljudi će tužiti Vladu Federacije kao osnivača i sa njihovog računa će se skidati sredstva. Mi to želimo", pojasnio je Busuladžić.

Kako je kazao, svi muzejski eksponati su pod nadzorom, ništa nije oštećeno i ništa ne nedostaje.

Bivša direktorica Zemaljskog muzeja Aiša Softić kazala je da se ona drugi put nalazi u istoj situaciji, podsjetivši na 2004. godinu kada je Muzej također bio zatvoren za posjete.

"Ova agonija ne traje ni od juče, ni od prekjučer, nego od završetka rata. Zemaljski muzej je, zaista, posljednji simbol države BiH. Svjesno i vrlo sistematski on se uništava duže od 20 godina", poručila je Softić.

Prema njenim riječima, uposlenici Muzeja su za godinu i po, koliko je zatvoren, brinuli o zbirkama.

Zamjenica direktora Marica Filipović kazala je da uposlenici redovno dolaze na posao i nisu dozvolili da dođe u pitanje ijedan eksponat.

Podsjetimo, Zemaljski muzej je, nakon 124 godine rada, 4. oktobra 2012. godine, zakivanjem dasaka na ulazna vrata, zatvoren za posjetitelje.

Uposlenici su se odlučili na taj korak nakon dugogodišnjeg problema sa neriješenim izvorom finansiranja i preuzimanja prava osnivača nad ovom, ali i još šest ustanova kulture od državnog značaja u BiH.

(AA/md)