ČISTKA ZBOG ONLINE PRIJATELJSTVA: Da li će radnici ostati bez posla samo zbog fejsbuk prijateljstva?

Ponedjeljak | 28.05.2012.

Milorad Jagodić, Direktor Šumskog gazdinstva „Sjemeć“ Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“, inače kandidat SNSD-a za načelnika opštine Rogatica na oktobarskim izborima za lokalne organe vlasti, od svojih saradnika zatražio je da mu se napravi spisak svih radnika šumskog gazdinstva koji su prijatelji na fejsbuk-profilu sa Tomislavom Puhalcem, SDS-ovim kandidatom za načelnika.

Rogatica 1

Piše: Zoran Janković

Naime, prije desetak dana na fejsbuku se pojavio Puhalčev profil gdje mu se, za vrlo kratko vrijeme, pridružilo preko 600 prijatelja. Broj zaista nije mali kad se uzme u obzir kratko vrijeme postojanja profila i činjenica da Rogatica broji svega oko 10 hiljada stanovnika. Prigodnim obraćanjem Puhalac je pozvao prijatelje da mu se pridruže, postavljaju pitanja, i da razgovaraju o rogatičkim problemima. U svim ostalim elementima profil je kasičan i nipočemu nije upadljiv.

Iznerviran ovako velikim brojem prijatelja te činjenicom da se i nekoliko radnika „Sjemeća“ drznulo da virtuelno druguju sa Puhalcem, Jagodić je odlučio da ih sve kazni. Posebno ga je iznerviralo što je profil koncipiran tako da se otvara kad se u pretragu ukuca „načelnik Rogatice“.

Prema našim informacijama od saradnika je zatražio da se sačine spiskovi ne samo radnika nego čak i to da  se na „crnu listu“ stave i zaposleni čija su djeca prijatelji sa Puhalcem na profilu. Radnici su prestrašeni i niko od njih ne smije javno da govori o ovom problemu, jer je direktor Jagodić prijek čovjek i ne bi mu bilo prvi put da, u javnom preduzeću, sprovodi političku odmazdu.

Nekoliko članova SDS-a ranije je smijenjeno i preraspoređeno na lošija radna mjesta samo zbog stranačke pripadnosti, a za vrijeme Jagodićevog mandata na posao je, što bez konkursa što namještenim konkursima, primljeno dvadesetak radnika, listom članova SNSD-a. Uključujući Milana Markovića, predsjednika odborničkog kluba SNSD-a u SO Rogatica; pa Markovićevu rođenu kćerku; a onda i momke koji su lijepili plakate SNSD-a na prošlim izborima, sada zaposlene na radnim mjestima na koja se inače ne primaju ljudi bez dvadesetak godina radnog iskustva u struci; ali i suprugu rođaka predsjednika OO SNSD Rogatica dr Slobodana Planinčića koja je poodavno zašla čak u šestu deceniju, a ovo joj je prvo zaposlenje u životu.

Inače, do prilike da bude sljedeći načelnik Rogatice Jagodić je došao žestoko lobirajući u redovima vladajuće stranke, tako da je uspio bez kandidature ostaviti čak i aktuelnog načelnika opštine Radomira Jovičića.
Kancelarije ovog javnog preduzeća poznate su kao mjesto okupljanja jedne frakcije OO SNSD dok se službeni automobili (od kojih čak tri voze isključivo direktora) koriste za stranačke potrebe i putovanja, a logistika preduzeća kao logistika za stranačke aktivnosti uključujući i mitinge.

U pokušaju da zadrži sredstva javnog preduzeća na raspolaganju, posebno sada zbog potrebe finansiranja političke kampanje (koja je uveliko u toku), Jagodić je izmanipulisao čak i sindikat i radnike „Sjemeća“ nagovorivši ih da od sistema „Šume Srpske“ traže isplatu svih zaostalih primanja ili otcjepljenje u samostalno preduzeće. Svjestan da ni od jednog radničkog zahtjeva neće biti ništa iskoristio je priliku da sva sredstva koja samo prelaze preko računa „Sjemeća“ i odlaze na zajednički račun Javnog preduzeća, zadrži na rogatičkom računu. Time ih je učinio sebi dostupnim za obimne infrastrukturne radove i „kupovinu glasova“ u selima u kojima zna da će imati mali broj glasača na izborima.

BL!N MAGAZIN

comments powered by Disqus

Transparency International BiH


Promo


DEUTSCHE WELLE