VIDEO&FOTO/VELIKI USPJEH SLOVENAČKOG FILMA SA BOSANSKIM GLUMCIMA: 'Shanghai gypsy' dobio nagradu za najbolji scenarij u Montrealu

Utorak | 04.09.2012.

Veliki svjetski uspjeh filma 'Shanghai Gypsy', reditelja Marka Naberšnika, romska priča o ljubavi i porodičnim vezana u kojoj igra veliki broj bh. glumaca; dobitnik je nagrade za nabolji scenarij na prestižnom filskom festivalu u Montrealu

shangai gypsyTurski film "Where fire burns" Ismaila Gunesa je dobitnik nagrade za najbolji film, kao i nagrade kritike, izvještava Variety. Kako je za DEPO PORTAL izvjestila ekipa filma "Shanghai Gypsy" film je i kod publike u Montrealu izvaredno primljen, te se može očekivati da ovaj film ima zapažen plasman u svjetskoj filmskoj distribuciji.

"Shanghai Gypsy" je ljubavna priča nastala na osnovu romana Ferija Lainščeka. Glavni protagonisti su članovi romske porodice Mirga. Priču o četiri generacije pripovijeda središnji lik filma Lutvija Belmondo Mirga. Ovaj film je priča o vječnoj čežnji za srećom, to je priča o ljubavi i porodičnim vezama. Priča je smještena u vrijeme pada Jugoslavije, u vrijeme kada su mnogi ljudi zaboravili da ljepota života zapravo leži u malim stvarima.

Ekipa filma Šangaj u Montraelu
EKIPA FILMA 'SHANGHAI GYPSY' U MONTRAELU: Reditelj Marko Neberšnik, glumci Asli Bayram i Visar Viska, i producent ispred ArsMedie Boštjan Ikovic

U filmu igra šest poznatih bosanskohercegovačkih glumaca: Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Jasna Diklić i Miodrag Miki Trifunov, a pored njih u projektu sa još Asli Bayram, Visar Viska, Goran Navojec, Voja Brajović, kao i mnogi slovenački glumci. Kasting za bh. glumce u ovom filmu radila je agencija Zona iz Sarajeva. 

Film je sniman u Murskoj Soboti i njenoj okolinim gdje je za specijalno potrebe snimanja izgrađeno romsko naselje. Producent filma je Franci Zajc i njegova kompanija „Arsmedia“.

Muziku za film je uradio Saša Lošić, direktor fotografije je Miloš Srdić,  scenograf je Miha Ferkov, a kostimograf Nataša Rogelj.

Slovenačka premijera filma je zakazana da početak oktobra u Ljuljani, dok će bh premijera, u distribuciji DEPO-a iz Sarajeva, biti održana krajem okobra.

Ekipa filma Šangaj u Montraelu
Ekipa filma Šangaj u Montraelu

(DEPO PORTAL, BLIN/dg/aa)

comments powered by Disqus

Transparency International BiH


Promo


DEUTSCHE WELLE