PODIGNUTA TUŽBA ZA SPAS PRIRODNIH BH. LJEPOTA

Skandalozno: Vlasti RS odobrile gradnju pet hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska!

Arhiva 03.09.13, 14:29h

Ukupno pet hidroelektrana je planirano na rijekama Sutjeska i Hrčavka, koje su biseri, ne samo u okviru Nacionalnog parka, nego na međunarodnom nivou

peručica vodopadCentar za životnu sredinu je prošle sedmice podnio tužbe protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zbog odobravanja Studija uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska.

Ukupno pet hidroelektrana je planirano na rijekama Sutjeska i Hrčavka, koje su biseri, ne samo u okviru Nacionalnog parka, nego na međunarodnom nivou.

Iz Centra poručuju da su tužbu podnijeli oni, ali da je u čitav proces uključeno nekoliko desetina domaćih i međunarodnih nevladinih ekoloških organizacija i veliki broj naučnika iz prirodniih oblasti, koji stručnim mišljenjima daju doprinos ovoj borbi.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu naglašava:

- Bitka za Sutjesku se nastavlja, te po pitanju hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska nećemo pristajati na kompromise. Pravna borba je neophodna, pošto se pokazalo da se savjeti i mišljenja nas i relevantnih stručnjaka ignorišu. Nadležni nisu voljni da u ovom slučaju gledaju dalje od energetskog iskorištavanja tog područja, a mi tvrdimo da je ono previše važno i ranjivo, da bismo dozvolili gradnju hidroelektrana. Stoga, sud će donijeti odluku o tome na čijoj strani su argumenti i zakoni.

Zahtjevamo odbacivanje rješenja kojima su odobrene Studije uticaja, te ponavljanje procedure tek kada bude donesen Prostorni plan područja posebne namjene Nacionalnog parka Sutjeska, u kome će biti jasno definisane zone zaštite. Ukoliko kanjoni rijeka Hrčavka i Sutjeska budu, kako nevladine organizacije i stručna javnost predlažu, u prvoj zoni zaštite, planovi za hidroelektrane će morati biti obustavljeni.
U tužbama se pozivamo na naučne podatke i procjene kakav bi uticaj izgradnja i rad ovih hidroelektrana imala na floru i faunu kanjona rijeka Sutjeska i Hrčavka.

Sam proces odobravanja ovih studija nije vođen na transparentan način, na šta imamo zamjerke, posebno imajući u vidu da je nadležno ministarstvo itekako svjesno zainteresovanosti šire javnosti za ovu tematiku.

Uprkos naučnim podacima o visokoj stopi endemizma, izuzetnoj vrijednosti geo i biodiverziteta kanjonskih ekosistema, trenutnoj i potencijalnoj mogućnosti iskorištavanja tih kanjona u svrhe  turizma, nadležni rijeke Sutjeska i Hrčavka i dalje vide samo kao hidropotencijal za stvaranje manje od 15 MW električne energije.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)