CINEMA TV FILM DANA

'Let iznad kukavičjeg gnijezda' večeras u 21 sat

Arhiva 28.08.13, 08:14h

Drama o borbi pojedinca protiv sistema, rađen po istoimenom romanu, u režiji Miloša Formana sa Jack Nicholsonom u glavnoj ulozi.

kukuavicjeDrama o borbi pojedinca protiv sistema, rađen po istoimenom romanu, u režiji Miloša Formana sa Jack Nicholsonom u glavnoj ulozi.

Let iznad kukavičjeg gnijezda je ekranizacija istoimenog romana autora Ken Keseya, u režiji češko-američkog režisera Miloša Formana. Forman je pored Oskara za režiju za ovaj film, nagrađen i sa još jednim za film Amadeus. Poznat je i po filmovima Kosa, Narod protiv Larry Flinta, Gojini duhovi itd. Također je dobitnik Zlatnog Globusa, nagrade BAFTA, nagrada iz Kana, Berlinalea i mnogih drugih.

Priča prati  McMurphya (Jack Nicholson) koji je osuđen za silovanje. Kako bi izbjegao zatvor glumi da je psihički nestabilan i završava u ludnici. Glavna medicinska sestra Ratched (Louise Fletcher) i njeno osoblje uz korištenje velikih doza lijekova „smiruju“ pacijente i ne zamaraju se previše njihovim problemima. McMurphy, kojem ne odgovara takva situacija, pokušava povesti pobunu koja ga dovodi u sukob sa Ratched i sistemom koji ona predstavlja.

Jack Nicholson koji je za ulogu McMurphya dobio Oskara u kategoriji najbolji glumac, nagrađen je Oskarom u istoj kategoriji i za film Bolje ne može. Također dobio je Oskara i za najbolju sporednu ulogu u filmu Vrijeme nježnosti, a sa dvanaest nominacija za Oskara je najnomiraniji muški glumac. Filmovi u kojima je ostvario zapažene uloge su Goli u sedlu, Pet lakih komada, Posljednji zadatak, Kineska četvrt, Zanimanje: Reporter, Isijavanje, Batman itd.

Louise Fletcher je za ulogu medicinske sestre Ratched nagrađena sa Oskarom, BAFTA nagradom i Zlatnim Globusom za najbolju glumicu. Poznata je po ulogama u filmovima Brainstorm, Okrutne namjere, Karta svijeta itd. 

Let iznad kukavičjeg gnijezda je jedan od rijetkih filmova koji je osvojio Oskara u pet najvažnijih kategorija (najbolji film, glavni glumac, glavna glumica, režija i scenario) a Američki filmski institut je uvrstio ovaj film na voju listu 100 najboljih filmova svih vremena.

Srijeda - 28.08.

07:00 - Sa Music

10:00 – PD - FILM

11:30 - Sa Music

14:00 – Coach/Trener - FILM

15:30 - Sa Music

17:00 - Finding Graceland/U potrazi za Gracelandom - FILM

18:50 - Sa Music

21:00 - One Flew Over the Cuckoo's Nest/Let iznad kukavičijeg gnijezda - FILM

23:00 - The Gate/Vrata - FILM

00:30 - Sa Music

(DEPO PORTAL/BL!N MAGAZIN/ng)