OSUMNJIČENI ZA PROIZVODNJU I PROMET OPOJNIH DROGA

Pritvor za 12 narkodilera iz Tuzle koji su 'ordinirali' pod vođstvom Senada Habibovića Sene

Arhiva 20.07.13, 12:07h

Narkodileri iz Tuzle osumnjičeni su da su u organiziranoj grupi u dužem vremenskom periodu činili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Sumnjiče se da su tokom 2012. godine do 18. jula 2013. godine nabavljali, prepakivali, vagali i većem broju lica na području Tuzle i Tuzlanskog kantona prodavali opojnu drogu marihuana i amfetamin
Hapšenje dilera u Tuzli/ Foto: Tip.ba
Hapšenje dilera u Tuzli/ Foto: Tip.ba

Foto: Tip.ba

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda u Tuzli stavilo prijedlog za određivanje pritvora za vođu grupe Senada Habibovića (27), te za još jedanaest članova grupe, Slađanu Hasić (32), Adnana Idrizovića (28), Nermina Tahirovića (28), Edina Livadića (39), Nikolu Rackova (25), Ibrahima Koliqija (31), Aliju Batanovića (29), Ademira Mujezinovića (29), Eldara Osmanovića (25), Muhameda Makolija (21) i Samira Vukovića (21), svi nastanjeni u Tuzli.

- Pomenuti su osumnjičeni da su u organiziranoj grupi u dužem vremenskom periodu činili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Sumnjiče se da su tokom 2012. godine do 18. jula 2013. godine nabavljali, prepakivali, vagali i većem broju lica na području Tuzle i Tuzlanskog kantona prodavali opojnu drogu marihuana i amfetamin - izjavio je glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović.

Pojasnio je da su članovi grupe imali različite uloge, dok je drogu za daljnju prodaju nabavljao vođa grupe Senad Habibović zvani Sena.

U koordiniranoj akciji MUP-a i Tužilaštva Tuzlanskog kantona, uz naredbu Kantonalnog suda u Tuzli, u četvrtak 18. jula, u jutarnjim satima su izvršeni pretresi na 16 lokacija u stambenim i poslovnim objektima na području Tuzle, gdje je dvanaest osoba lišeno slobode.

- Ovom prilikom je pronađena određena količina materije koja će biti predmet vještačenja u narednom periodu, oružja, kao i veća količina novca za koji se sumnja da potiče iz izvršenja krivičnih djela - izjavio je načelnik Kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona Zahid Selimbašić.

Nakon što su pripadnici MUP-a TK izvršili kriminalističku obradu, osumnjičeni su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužioci su ispitali osumnjičene i nadležnom sudu stavili prijedlog za određivanje pritvora.

Izdate su naredbe za potrebna vještačenja i druge istražne radnje.

(Fena/aa)