ALKOHOLIZAM KOD DJECE U PORASTU

Devetogodišnji Banjalučanin evidentiran kao hronični alkoholičar

Arhiva 15.02.13, 18:02h

Da je do pomjeranja starosne granice kada je konzumiranje alkohola u pitanju uveliko došlo, potvrđuje primjer devetogodišnje, a ujedno i najmlađe osobe koja je bila u tretmanu Centra za mentalno zdravlje (CZMS) Banjaluka, a koji je u ovu ustanovu došao sa svim simptomima zavisnosti od alkohola
klinac pije

U CZMS-u trenutno se na liječenju nalazi 35 maloljetnika, što je za 10 više u odnosu na isti period prošle godine, a zloupotreba alkohola u Banjaluci evidentno je u porastu. Iz banjalučkog Doma zdravlja u planu je da sljedeće školske godine nastave sa preventivnim aktivnostima, s razlikom da se donja granica uzrasta pomjeri čak na osam godina, odnosno na treći razred osnovne škole. Iako je 2011. godine iz CZMS-a rečeno je da je najveći problem kod mladih između 15 i 18 godina, lane je pomoć pružena djeci između 11 i 18 godina, zbog čega se mnogi stručnjaci pribojavaju da je epidemija maloljetnih alkoholičara u najavi.

Načelnik pomenutog centra Ranka Kalinić kaže da se u tretmanu nalazi više dječaka nego djevojčica i da u centar uglavnom dolaze na insistiranje roditelja, škole ili Centra za socijalni rad.

- Zloupotreba alkohola kod maloljetnika uglavnom je simptom poremećaja u mentalnom zdravlju. Najčešće se zloupotreba alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci javlja kod poremećaja ponašanja, depresivnog ponašanja i u okviru adolescentske krize - ističe Kalinićeva i dodaje da mladi najčešće piju da bi pripali nekoj grupi, identifikovali se sa odraslima, riješili se nesigurnosti ili izbjegli disfunkcionalno porodično okruženje. Majka jednog osamnaestogodišnjaka iz Banjaluke kaže da pakao koji je doživjela sa sinom, koji je prerano počeo da pije, ne bi poželjela nijednom roditelju.

- Prvih godina, njegovi izlasci su se svodli na, kako je on sam rekao, bezazlenu pijanku u parku, koja je s godinama donosila sve više problema. Svaki vikend bi se potukao, a doživjela sam i da ga policajci pijanog dovode kući. Sve je to dovelo i do ponavljanja prvog razreda srednje škole. Na savjet pedagoga potražili smo pomoć. Sada je situacija dobra, ali da je sve to opijanje u gradu ostavilo posljedice, svijesni smo svi u porodici, pa i on sam. Društvo pred kojim se dokazivao i sa kojim je pio napustilo ga je posle prvog vikenda provedenog kod kuće - kaže ova majka, kojoj je jedan od motiva želja da se nijednom roditelju ne desi ono što se dogodilo njenoj porodici.

Roditelji nisu voljni da se uključe u bilo kakvu aktivnost, a sve pod izgovorom da nemaju vremena. A onda kada dijete dođe sa 13 ili 9 godina sa svim simptomima trovanja alkoholom u neku zdravstvenu ustanovu, pitaju se ko je kriv i traže krivca na nekom drugom mjestu, a ne u svom domu. Na osnovu dugogodišnjeg rada sa djecom smatram da bi sa edukacijom na temu alkohla i cigareta, trebalo početi od vrtića, tvrdi psihologinja, Sonja Stančić

Psiholog Sonja Stančić kaže da je grupa mladih "In spe-unadi", koja djeluje u okviru NVO "Zdravo da ste", 2011. godine sprovela istraživanje u kojem su se kao ozbiljni nametnuli podaci o značajnoj učestalosti konzumacije alkohola i cigareta među maloletnicima.

- Tokom druge polovine 2012. godine održali smo i 40 edukativnih radionica. Cilj je bio formiranje vršnjačkih edukativnih timova u školama, koji bi bili potpomognuti nastavnicima i roditeljima. To je prvi put da se sprovela tako velika akcija. Djeca su odlično odreagovala i prihvatila ideju, ali sa roditeljima i nastavnicima je mnogo teže. Roditelji nisu voljni da se uključe u bilo kakvu aktivnost, a sve pod izgovorom da nemaju vremena. A onda kada dijete dođe sa 13 ili 9 godina sa svim simptomima trovanja alkoholom u neku zdravstvenu ustanovu, pitaju se ko je kriv i traže krivca na nekom drugom mjestu, a ne u svom domu. Na osnovu dugogodišnjeg rada sa djecom smatram da bi sa edukacijom na temu alkohla i cigareta, trebalo početi od vrtića. Nije u redu da se na slavama djeci gura flaša u ruke, jer tako slatko izgedaju. Roditelji nisu svijesni da su sve ovo potencijalno ugrožavajuce situaicje, tako da kad dijete već dođe u pijanom stanju, mnogo toga je propušteno - smatra Stančićeva.

Registrovano 160 liječenih zavisnika

Kada je ovisnost o narkotičkim sredstvima u pitanju, u Banjaluci je registrovano 160 liječenih zavisnika starosti između 30 i 35 godina.

- U Službi porodične medicine u proteklih devet mjeseci zavisnicima o narkoticima pruženo je 614 usluga. Najviše ih je bilo u ambulanti u Boriku 234, u Obilićevu 115, na poliklinici 112. Usluge su pružene i u ambulantama u mjesnim zajednicama Lauš, Lazarevo, Petrićevac, Rosulje, Starčevica, Nova Varoš, Kočićev vijenac, Krupa na Vrbasu i Srpske Toplice - podaci su Doma zdravlja Banjaluka.

(Press.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/eb)