DEPO TIP

Deset festivala u FBiH koje ne treba propustiti

Arhiva 05.06.10, 14:45h

Nakon festivalske ponude susjednog entiteta, DEPO portal donosi pregled najznačajnijih filmskih, muzičkih i pozorišnih festivala u federalnom dijelu BiH, koje ovog ljeta vrijedi posjetiti

sff tepih

Pripremila: Dina GANIBEGOVIĆ

JAJCE 29. POZORIŠNE IGRE (4. do 11. juni, Jajce)


Pozorišne/kazališne igre BiHNajstariji pozorišni festival Bosne i Hercegovine sinoć je po 29. put otvoren u Domu kulture Jajce. Direktor Pozorišnih igara BiH Mevzudin Duranović podsjetio je da u ovoj godini nekoliko pozorišnih umjetnika obilježava svoje jubileje. Selektorica ovogodišnjih igara, prof. dr Zehra Kreho, odabrala je šest predstava.  U zvaničnoj selekciji učestvovat će Sarajevski ratni teatar SARTR sa predstavom "U plamenu" Charlotte Jones i u režiji Roberta Raponje, Mostarski teatar mladih sa "(Njegove) Tri sestre" Antona Pavloviča Čehova, u režiji Scotta Fieldinga te Narodno pozorište Tuzla sa predstavom "Iza kulisa" Michaela Frayna, u režiji Jovice Pavića.

U drugom djelu zvanične selekcije učestvovat će "Totovi" Ištvana Erkenja, u režiji Gorana Damjanca, a u produkciji tuzlanskog Teatra Kabare, "Građanin plemić" Jeana B. Molierea, u režiji Larija Zapije i u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, i "Grobnica za Borisa Davidoviča" Danila Kiša, u adaptaciji i režiji Gradimira Gojera i produkciji Pozorišta Prijedor.

Stručni žiri Pozorišnih/kazališnih igara BiH čine prof. dr Vladimir Premec, Vojislav Vujanović, Sead Bejtović, Vesna Hlavaček i Nedžad Fejzić. Voditelj Okruglog stola je dr Aleksandr Saša Grandić, teatrolog iz Banje Luke.  Igre je otvorio Vlado Jokanović, koji ujedno obilježava 50 godina na pozorišnim daskama, a u pratećem programu obilježit će se i jubileji Ines Fančović, Kaće Dorić, Muharema Osmića, Nijaza Alispahića i Ivice Šarića, čijim će koncertom igre biti zatvorene.

NEUM ANIMATED FILM FESTIVAL 2010 (26. juna do 2. jula, Neum)

naff 2010Iz četiri radna kampa crtanog filma: NEUM 2004, MOSTAR 2004, NEUM 2005 i RFAF 2006, nastao je NAFF - Neum Animated Film Festival. Dijeli se na “Radni dio festivala”, gdje učestvuju djeca i uče o animaciji te rade animirane filmove, i “Takmičarski dio festivala”, koji čine izabrani filmovi autora iz cijelog svijeta. Selekciju za "Takmičarski dio festivala" rade upravo djeca tj. učesnici "Radnog djela festivala".

Članovi međunarodnog stručnog žirija Neum animated film festivala 2010 su: Viktor Azejev (Rusija), Mija Begović (Hrvatska), Pjer Žalica (BiH), Vesna Dovniković (Hrvatska) i Šerif Aljić (BiH). Odabrana su 53 filma u takmičarskom dijelu programa i 15 filmova u Panorami.


TEATARSKI FESTIVAL FEDRA 2010. (Od 26. juna do 3. jula, Bugojno)

fedra festivalTeatarski festival BiH FEDRA 2010 ove godine bit će održan po 38. put, a riječ je o najpoznatijem festivalu amaterskih bh. pozorišta. Radmila Smiljanić, dramaturg i glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, kao selektorica 38. Teatarskog festivala BiH FEDRA 2010, izabrala je sljedeće predstave: "Policajci" - po tekstu Slavomira Mrožeka/adaptacija i režija Željko Milošević, a u izvedbi Kuturne scene Male stvari, Trebinje; "Opšta bolnica" - tekst Hriste Bojčeva, režija Jesenko Muzaferija, Teatar Total, Visoko; "Čekajući Godoa" - tekst Semjuela Beketa, režija Suad Velagić, Teatar FEDRA Bugojno; "Alisa u zemlji čuda" - po tekstu Luisa Kerola/dramatizacija i režija Slađana Zrnić, Amaterska pozorišna trupa Milenijum, Srbac; "Family" - tekst i režija Ante Bilića, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik; "U labirintu seksualnosti" - po knjizi "Sex za početnike" Jasminke Petrović/dramatizacija Asja Krsmanović, režija Jasna Diklić, Poetski teatar mladih Juventa, Sarajevo i "Hasanaginica" - režija Dražen Ferenčina, Filmsko kazališna udruga LIPA iz Orašja i Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca.

ČETVRTI FESTIVAL KRATKOG FILMA (Od 08. do 10. jula , Stolac)

stolac film festival 2010.Festival kratkog filma Stolac je međunarodna smotra kratkometražnih filmova koju organizira Udruženje građana Art Festival Stolac. Ova filmska revija, sa pratećim muzičkim, likovnim i književnim sadržajima, zamišljena je kao opušteno i nepretenciozno druženje ljubitelja filma i umjetnosti općenito, prilika za susrete i razmjenu ideja onih koji u vremenu posvemašnje kulturne zapuštenosti i ruiniranosti lokalnih zajednica nastoje pronaći svoje mjesto pod suncem. Pravo učešća na festivalu imaju filmovi snimljeni nakon 1. maja 2005. i koji traju do 35 minuta.
 
MOSTAR WORLD MUSIC FESTIVAL (od 22. do 31. jula, Mostar)

mostar world music festivalČetvrti po redu Mostar World Music Festival okuplja raznovrsne i bogate kulturne identitete i ujedinjuje ih pod zajedničkom kapom. Zbog recesije ove godine će biti smanjen obim programa, ali će se promovisati domaći world music. Festival od početka njeguje multikulturalni karakter, te se, osim koncerata, održavaju predstave, izložbe i radionice. Festival će biti održan na otvorenoj sceni cluba Aleksa. Program još nije potpun, no pojedini učesnici su već poznati.

O tome govori Aleksandra Savić, direktorica World Music Centra

- Ono sto mogu da potvrdim je da će festival 22. jula, koncertom Obelisco Nero, otvoriti orkestar iz Italije. Kiparska izlozba Ede Šćuka bit će upriličena 23. jula, a dan kasnije će biti održana noć klapske muzike. Zijah Sokolović dolazi 25. jula sa kabareom Međuigre. Zatim će 26. jula nastupiti poznati mostarski tamburaški ansambl "Mostarski behari". "Ukus Hercegovine" naziv je gastronomske noći koja će biti održana 27. jula. "Balkan Banquets" naziv je dokumentarnog filma koji će biti prikazan 28. jula koji je međunarodni muzički projekt, a bit će održana i foto izložba štićenika Egipatskog sela. Za 29. juli  planiran je koncert prvog bh duvačkog orkestra "The wind of change", a 30. jula bit će održana promocija knjige "Mostar krhotine prošlosti" autora Tibora Vrančića. Festival će 31. jula zatvorit Mostarac Sanel Marić Mara sa bendom i njegovim albumom VaSduh.

                                                
SARAJEVO FILM FESTIVAL  (23. do 31. jula, Sarajevo)

sff guzvaBez premca najveći, najatraktivniji, najuticajniji i najpoznatiji festival, ne samo u BiH, već i u regionu, čak i jugoistočnoj Evropi - Sarajevo Film Festival, ove godine po 16. put, započet će svjetskom premijerom domaćeg filma "Cirkus Columbia", u režiji Danisa Tanovića. SFF se rodio 1994. u ratnom Sarajevu, i od tada se dešava svake godine, sa prosječnom posjetom od oko 100.000 ljubitelja filma.

I ove godine filmovi će biti predstavljeni u nekoliko programa: Takmičarski program - igrani film, Takmičarski program - kratki film, U Fokusu, Takmičarski program - dokumentarni film, Novi tokovi, Novi tokovi - kratki film, Panorama, Panorama - dokumentarni film, Posvećeno, Heineken Open Air, Dječiji program, TeenArena, Katrin Cartlidge Fondacija i Sarajevo grad filma. Program festivala možete pogledati na zvaničnoj stranici Sarajevo Film Festivala.

Tradicionalno, svakog ljeta internacionalni Sarajevo Film Festival napravi invaziju turista i lokalnih filmofila na grad. Tih desetak dana trajanja Festivala, ulice, restorani, caffei i gradski prijevoz su puni ljudi koji vole film i onih kojima treba osjećaj da žive u metropoli. Također, festival su tokom godina posjetile mnoge planetarno poznate ličnosti: Mike Leigh, Bono Vox, Carol Bouquet, Enki Bilal, Gerard Depardieu, John Malkovich, Peter Mullan, Vanessa Redgrave, Willem Dafoe, Mickey Rourke, Gillian Anderson... SFF je s vremenom postao najvažnije mjesto za promociju regionalnih filmova, osnovan je CineLink, razvojni program posvećen industrijskom, koprodukcijskom aspektu filma, koji nakon selekcije i specijaliziranih radionica, svake godine predstavi 10-tak najboljih regionalnih projekata u oblasti dugometražnog igranog filma.

 

INTERNACIONALNI "FESTIVAL PRIJATELJSTVA" (Od 30. jula do 7. avgusta, Goražde)

festival prijateljstva gorazdePrvi „Festival prijateljstva“ održan je 1997. godine na inicijativu prijatelja iz Goražda i pokrajine Bretanja iz Francuske, a svake godine dobija na masovnosti i kvalitetu. Cilj ove jedinstvene manifestacije u BiH i šire je afirmacija i zbližavanje kultura zemlja cijelog svijeta. Danas se ova manifestacija svrstava među deset najznačajnijih kulturnih događaja u BiH.

Program festivala još nije objavljen, a dijelovi programskog sadržaja Festivala su: radionice za djecu, internacionala likovna kolonija "Boje prijateljstva" Goražde 2010, pop-rock muzika, narodna, duhovna i klasična muzika, susreti kulturno – umjetničkih društava, pozorište i film, Ljetni sajam knjige i promocije književnosti.
Programski sadržaj odvija se na više mjesta u gradu i drugim susjednim općinama. Ovogodišnji Festival posebno će promovirati volonterizam, uključivanjem što većeg broja mladih, što je i njegova orginalna ideja od prvog Festivala.


MEDITERAN FILM FESTIVAL (od 1. do 4. septembra, Široki Brijeg)

mff 2010Mediteran Film Festival je festival dokumentarnog filma koji se svake godine, početkom septembra, održava u Širokom Brijegu. Inače, cijeli događaj pokrenut je 2000. godine, i tada je osmišljen kao revija nekovencionalnog filma, uglavnom hrvatske produkcije. No, ubrzo se ukazala potreba za jasnijim programskim usmjerenjem. Organizatori festivala, članovi Kino-video kluba „Amater“ iz Širokog Brijega, na čelu sa  Tomislavom Topićem - direktorom festivala i Robertom Bubalom - producentom, odlučili su potom proširiti selekciju na cijelo područje Mediterana, želeći pri tome naglasiti, po njihovom mišljenju, prilično zapostavljeni mediteranski elemenat kulture u BiH.

Mediteranski filmski festival u Širokom Brijegu krasi jedinstvena atmosfera – mješavina opuštenosti, zabave, ritma i filmova. Festival je stoga zakratko postao ljubimcem filmskih radnika i publike. Program još nije objavljen, jer je konkurs za takmičarski dio programa još uvijek u toku i otvoren je do 15. juna.


DANI HRVATSKOG FILMA ORAŠJE (Prva polovina septembra, Orašje)


dani hrvatskog filma orasjeDani hrvatskog filma je kulturna manifestacija, koja traje deset dana u Orašju. Održava se svake godine, mada nikad sa preciznim datumom dodađanja. Stoga je i ovogodišnja ponuda festivala još uvijek posve nepoznata.

No, kao što samo ime kaže, u Orašju se premijerno prikazuju hrvatski filmovi proizvedeni u tekućoj godini, te prikazani na festivalu u Puli. U te dane Orašje se pretvara u mini Hollywood, pošto veliki broj hrvatskih glumaca pohodi ovaj bh gradić, a glavni među njima je Ivo Gregurević, koji je rođen u Donjoj Mahali i koji izrazito voli ovo podneblje.

Filmski festival "Dani hrvatskog filma-Orašje"  ubraja se u najznačajnije kulturne manifestacije Posavske Županije. "Mala Pula" je drugo ime za ovaj festival, jer se održava nedugo nakon pulskog festivala.

BIHAĆKI FESTIVAL ZABAVNE MUZIKE (druga polovina septembra, Bihać)


bihacki festivalBihaćki festival zabavne muzike, pored Una Regate, jedan je od glavnih ljetnih događaja Bihaća i okoline. Ove godine festival, začet u ratnim godinama kao svojevrstan izraz duhovnog otpora u opkoljenom Bihaću, održat će se po 16. put. Zvanični datum održavanja još nije određen, te se samo zna da će biti u drugoj polovini septembra, kao i da će trajati tri dana. Festival će biti održan na gradskom trgu u Bihaću, a program će biti naknadno objavljen. Festival je internacionalnog karaktera i zadnjih godina svoju prvu noć posvećuje ljudima i bendovima koji su obilježili muzičku scenu na prostorima našeg regiona. Simbolično, u direkciji su to nazvali "Veče legendi".

(DEPO)