RADNI SASTANAK U OPĆINI NOVI GRAD

Kad će biti nastavljena izgradnja sarajevske zaobilaznice LOT-2C

Arhiva 28.11.12, 20:59h

U Općini Novi Grad Sarajevo održan je radni sastanak o realizaciji nastavka izgradnje Sarajevske obilaznice LOT-2C, s prioritetom rješavanja pitanja priključka obilaznice u ulicu Safeta Zajke u Briješću

sarajevska zaobilaznica

Sastanku su prisustvovali predstavnici JP Ceste FBiH, JP Autoceste d.o.o., Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Kantonalnog ministarstva saobraćaja, te čelnici Direkcije za ceste KS-a.

Zaključeno je da kao preduvjet nastavka izgradnje zaobilaznice, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Direkcija cesta KS-a upute zahtjev prema Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija i JP Direkcije cesta FBiH, s konačnom varijantom LOT-a 2C, a u cilju realizacije nastavka izgradnje saobraćajne zaobilaznice, usaglašenom s važećom provedebeno-planskom dokumentacijom.

Realizacijom ovog projekta značajno bi se smanjile saobraćajne gužve koje su svakodnevno prisutne na petlji u Briješću.

Na sastanku je istaknuto kako je priključenje rondoa u Briješću na ulicu Safeta Zajke neophodno, jer se u suprotnom neće postići krajnji cilj implementacije projekta koji se prvenstveno odnosi na rješavanje problema saobraćajnog kolapsa u tom dijelu Općine Novi Grad i grada Sarajeva.

Općinski načelnik Semir Efendić objasnio je da je prema Odluci Vlade FBiH, donesenoj 2005. godine, sastavni dio sarajevske obilaznice LOT-2C, ali da zbog neusaglašenih stavova nadležnih struktura u realizaciju ovog dijela sarajevske zaobilaznice se još nije krenulo.

Direktor JP Cesta FBiH Filip Vujeva, uvjeren je da će Sarajevska obilaznica biti u funkciji do 2014. godine. On je izrazio spremnost da JP Ceste FBiH završe svoj dio posla koji se odnosi na izgradnju LOT-a 2C sarajevske obilaznice, nakon što dobiju konačan stav Ministarstva saobraćaja KS, u vezi  trase ovog dijela zaobilaznice, saopćeno je iz Pres Službe Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA/em)