FOTO/ NA AKADEMIJI LIKOVNIH UMJETNOSTI DO 4. NOVEMBRA

'Uči, radi, zabavi se' na SOS dizajn festivalu u Sarajevu!

Arhiva 31.10.12, 21:06h

Večeras je na Akademiji likovnih umjetnosti u sarajevu otvoren SOS Dizajn Festival, koji će u Sarajevu trajati do 4. novembra pod motom "Uči, radi, zabavi se!", a stručnjaci svjetskog glasa iz oblasti dizajna podijelit će dio znanja i iskustva sa studentima. Pogledajte fotogaleriju s otvorenja!

Otvoren SOS dizajn festival u Sarajevu/ Foto: DEPO PORTALFoto: DEPO PORTAL

Među najistaknutijim gostima SOS-a je Mirko Ilić, čije predavanje nosi naslov "Simboli mržnje" o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnom prostoru država bivše Jugoslavije, te grafičkom govoru mržnje skinheada, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina.

sos design plakat

Predstavnica SOS tima Sanja Planinić istaknula je da je namjera bila pozvati stručnjake koje studenti u BiH nisu imali priliku čuti, za razliku od kolega u regionu koji već imaju etablirane festivale s ovakvim sadržajima.

"Kad sam bio mlad dizajner i kad sam trebao savjet, pomoć, neki divni ljudi su mi ga dali. To im nikad ne mogu vratiti, ali to možda mogu proslijediti budućim generacijama. Studenti moraju čuti gomilu najrazličitijih mišljenja da bi mogli oformiti svoja. Zato su ovakvi događaji važni!", objasnio je Ilić motiv saradnje sa SOS timom.

Pored Ilića, studenti će imati priliku s posebnom pažnjom pratiti "sukob" hrvatskog dizajnerskog dvojca Davora Brukete i Nikole Žinića.

U okviru svog predavanja "From Design To Art And Back", Slavimir Stojanović će retrospektivno predstaviti najbolje radove od početka karijere pa do danas, dok će šira publika moći pogledati dio njegovog opusa od 1995. u okviru njegove izložbe koja će biti otvorena u četvrtak, 1. novembra u Umjetničkoj galeriji BiH.

Koliko nas profesionalna specijalizacija sputava u kritičkom promišljanju vlastitog rada i društvene uloge centralno je pitanje o kojem će u ime hrvatsko-austrijskog dizajnerskog kolektiva NUMEN/FOR USE baviti Nikola Radeljković.

Studentima će zanimljiv ugao gledanja na grad i signalizaciju koja otkriva njegov identitet ponuditi predavanje slovenskog grafičkog dizajnera Boštjana Botasa Kende, dok će o gradu kao tržišnoj marki govoriti hrvatski historičar umjetnosti i profesor historije i teorije dizajna Feđa Vukić.

Dejan Kršić, grafički dizajner, publicista i prevoditelj održat će predavanje pod naslovom "Socijalizam i modernost - grafički dizajn u periodu socijalističke modernizacije", a među predavačima je i Dejana Kabiljo, produkt dizajnerica iz Austrije.

Ulaz na sve festivalske sadržaje je slobodan registriranim učesnicima.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)