'FUTURE MESS'

Ove godine 9 predstava iz 9 zemalja

Arhiva 21.09.12, 14:50h

Future MESS, kao 'festival u festivalu', ove godine predstavit će se sa 9 predstava iz 9 zemalja uz podršku brojnih partnera, a posebno British Councila i Američke ambasade u BiH. Kao poseban dio ovog programa za mlade teatarske profesionalce/ke do 35 godina, bit će održano i pet radionica sa vrhunskim svjetskim teatarskim imenima kao što su Mark Ravenhill i William Esper

FUTURE MESSPrvi put poslije 2008. i BiH ima svog predstavnika u zvaničnoj selekciji Future MESS, predstavu '99% - Sjaj i bijeda Trećeg Rajha', Nermina Hamzagića u produkciji Sarajevskog ratnog teatra.

- Teatar koji stvaraju mladi ljudi u evropskoj i svjetskoj teatarskoj produkciji postaje dio glavnih programa velikih svjetskih festivala, a Future MESS ima priliku predstaviti te umjetnike i umjetnice i bh. publici- objasnila je Selma Spahić selektorica Future MESS programa, najavivši predstave iz Future MESS i Future MESS IYMT selekcije.
'Okus australskog oraha' prikazat će nam svu ljepotu i brutalnost adolescencije, dok će predstava mlade evropske zvijezde Marte Gornicke 'Magnificat' tematizira žensko pitanje kroz najsvetiji ženski lik Djevice Marije. Zanimljivo će biti pojavljivanje Jean Claude Van Dammea u predstavi 'Tvoj brat. Sjećaš se?', dok se 'Fragmenti ljubavnog diskursa' među mladom publikom pojavljuju kao svojevrsna himna o ljubavi.

- Ideje nacizma i fašizma nisu umrle i vrlo su prisutne i danas u našem društvu, zato vjerujem da je sad važnije nego ikad baviti se ovim pitanjem- istakao je Nermin Hamzagić, najavljujući svoju predstavu na Future MESS-u.

- 'Action Hero' je predstava u kojoj će 2 glumca uz biciklo stvarati napetost kakvu dugo niste vidjeli u teatru- najavila je Spahićeva ističući posebno i učešće hrabrog koreografskog poduhvata Amile Terzimehić i Ene Kurtalić u predstavi 'Odette i Odile', u selekciji Future MESS IYMT. U ovoj selekciji bit će izvedene i 'Dok se vatra rasplamsavala, plesali smo uz sirene, sirene' iz Velike Britanije, te koreografska minijatura ruske rediteljice Sonye Levin 'Dan ranije'.

Kako je najavila Irma Alimanović Alihodžić, koordinatorica Future MESS IYMT Radionica, ovaj segment Festivala je zadržao visok nivo kvalitete, prije svega najavljujući radionicu Marka Ravenhilla, te Williama Espera.

- Svi koji žele unaprijediti svoje teatarsko znanje, dobrodošli su i na ovaj segment našeg Festivala- poručila je Alimanović Alihodžić.

Na press konferenciji potpisan je sporazum o saradnji British Councila i Future MESS programa.

- Ponosimo se partnerstvom sa Festivalom MESS, posebno u segmentu Future MESS koji predstavlja nešto inovativno u teatru, a inovacija je jedna od naših glavnih vrijednosti- istakla je Larisa Halilović, direktorica British Councila. Ona je objasnila da ovakva partnerstva omogućavaju umjetnicima i umjetnicama da se usavrše i da približe jedni drugima svoje stvaralaštvo.

 

(DEPO PORTAL/kr)