SA PRVIM DANIMA JESENI DOLAZE I PRVE PREHLADE

Evo šta trebate jesti i piti, a šta izbjegavati kada ste prehlađeni!

Arhiva 21.09.12, 12:50h

S prvim danima jeseni dolaze i prve prehlade, a s obzirom da je bolje spriječiti nego liječiti, donosimo vam nekoliko savjeta američke dijetetičarke Llyse Schapiroa koja je preporučila šta je najbolje jesti i piti kada je hladno, a što je najbolje izbjegavati


prehlada

Pijte puno čaja

Obična je voda možda najbolja, ali i čaj je dobra opcija koja može umiriti upaljeno grlo. Također, čaj je bogat antioksidansima koji sprječavaju infekcije, stoga ga probajte piti što više možete, piše Huffington post.

Izbjegavajte kupovne sokove

Sok od naranče ima dobru reputaciju i često se ističe da je jako bogat vitaminom C, ali morate znati da takvi sokovi sadrže dosta šećera, a upravo on ometa bijele krvne stanice u borbi protiv infekcija. Ako želite svoju dnevnu dozu vitamina C, Schapiora savjetuje da pojedete naranču, grejp ili limun jer voće ima više vlakana, a i konzumirat ćete samo prirodne šećere, prenosi Dnevnik.hr.

Jedite juhu


Juha je jako dobra za prehlade, a posebice kokošja juha koja djeluje protuupalno. Dakle, istina je da topla juhica pomaže u borbi protiv prehlade.

Konzumirajte proteine

Iako je juha jako zdrava, važno je i pojesti nešto konkretnije. Riba, piletina i puretina mogu pomoći, ali trebate pripaziti i držati se podalje od masnih obroka poput odrezaka ili nekih drugih teških obroka jer su takve namirnice teško probavljive i mogu potisnuti imunološki sustav.

Nabavite đumbir

Đumbir je izvrstan za borbu protiv upala jer njegov korijen ima protuupalna svojstva. Možete ga utopiti u kipuću vodu dok voda ne postane žuta i onda je piti kao čaj s medom.

Češnjak stavljajte u sva jela


Češnjak je izvrstan za borbu protiv prehlade jer ima sposobnost sprječavanja infekcija. Stavljajte ga u što više jela- u juhu, ako nešto pečete pa čak i ako pripremate povrće poput brokule, tako ćete u organizam unijeti još više vitamina i antioksidanasa.

Nemojte piti alkohol

Tijekom hladnih dana probajte piti što manje alkohola. Naime, alkohol ima određena svojstva koja mogu oslabiti imunološki sustav, kazala je Schapiro. Upravo ta svojstva onemogućuju vašem tijelu da se bori protiv upala.

Mliječni proizvodi

Mnogi tvrde da tijekom prehlada treba izbjegavati mliječne proizvode, dok drugi tvrde da se time ne trebate zamarati. Schipiro je kazala kako oni doista nekome mogu smetati, ali da, isto tako, za mnoge mogu biti jako korisni u borbi protiv infekcija jer mliječni proizvodi mogu biti dobar izvor proteina i vitamina D.

Dnevnik/DEPO PORTAL - BLIN/a.k.