SARAJEVO/ KAMERNI TEATAR 55

U subotu predstava 'Sumnja' rediteljice Selme Spahić

Arhiva 21.09.12, 12:43h

Na sceni Kamernog teatra 55 u subotu, 22. septembra, biće odigrana predstava 'Sumnja' u režiji Selme Spahić

Sumnja - Selma Spahić

Predstava “Sumnja” nastala je prema tekstu američkog pisca Johna Patricka Shanleya. Radnja je smještena u katoličku školu njujorškog Bronksa, 1964. godine. Direktorka škole posumnja da sveštenik ima neprimjeren odnos s jednim učenikom.

Tekst se na određeni način bavi lažnim optužbama, ali i zloupotrebom pozicije u crkvenoj ili bilo kojoj drugoj vjerskoj hijerarhiji.  S druge strane, bavi se i sumnjom da se i mi zapravo bojimo.

John Patrick Shanley je za tekst “Sumnja” dobio dve najprestižnije svjetske nagrade za dramu 2005 – Pulitzerovu nagradu i nagradu “Tony”, koja je pozorišni pandan filmskom “Oskaru”. Predstava je nastala  u produkciji Kamernog teatra 55 i Udruženja “Kontakt”.

Prema riječima Aide Pilav, dramaturginje predstave, „Sumnja“ pokušava dotaći samu suštinu ljudske percepcije istine, a samim tim i sumnju u istu. „Poput aktera ove predstave sestre James, sestre Aloysius, gospođe Muller, oca Flynna i vi i ja imamo individualne kriterije vrednovanja istine. Ovom predstavom zapravo želimo formirati misaoni i iskustveni kontekst u kojem će svako od nas imati priliku da preispita vlastite kriterije vrednovanja istine, te se zapitati da li su naši pojedinačni i najintimniji sistemi vrednovanja zapravo zasnovani na 'istini' koja nije ništa drugo do više puta ponovljena laž, ili još uvijek možemo razlučiti za sebe i sa jasnom argumentacijom šta to percipiramo kao ispravno, a šta je osnovni uzrok osjećanja kafkijanske alijenacije od kojeg manje ili više pati svako od nas.“

Igraju: Tatjana Šojić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jelena Kordić Kuret

DEPO Portal u saradnji s Kamernim teatrom dijeli dvije ulaznice za sutrašnju predstavu. Sve što trebate je poslati svoje ime i prezime te broja telefona na mail adresu [email protected]

(DEPO/BLIN/em)