Najveći mitovu o letenju avionom

Može li munja oboriti avion, koje sjedište je najbezbjednije, zašto hrana u avionu ima drugačiji ukus...?

Hronika 31.10.14, 13:51h

Postoje mnogi mitovi vezani za letenje, za koje putnici ne znaju da li su istiniti. Predstavljamo vam neke od njih. Od toga koje je sjedište u avionu najbezbjednije, do toga zašto neke kompanije ukidaju 13. red i šta se dešava sa avionskim otpadom, odgovara sajt Skyscanner.com.

 

 

Da li je bezbjedno piti vodu u avionima?

Neki avioni imaju neželjene “putnike” u rezervoarima vode, uključujući i bakterije od kojih biste se mogli razboljeti. Zato nemojte piti “česmovaču” i zamolite stjuardesu za flaširanu vodu.

Šta se dešava s otpadom?

Aviokompanijama nije dozvoljeno da odbacuju otpad u toku leta, ali se može desiti da nešto od njega slučajno “procuri”. Bezbrojna pakovanja “plavog leda” (zamrznutog materijala iz svojevrsne avionske kanalizacije tretira se dezinfektivnim sredstvima koja se zamrzavaju na velikim visinama) ispala su iz aviona, a nekada može doći do materijalnih ili čak ljudskih žrtava.

Šta se dešava kada pilot ode u toalet?

Da li ste se ikada pitali zašto se ponekad upali znak za vezivanje sigurnosnog pojasa, a da nema ni traga turbulenciji? Riječ je o tome da je pilot morao tamo “gdje i car ide pješke”. Stjuardese čuvaju vrata do kokpita, dok se on vrati.

Može li munja oboriti avion?

Putnički avioni su neizbježno na udaru munja, koje u prosjeku udare jedan godišnje. Ipak, munje nisu oborile putnički avion još od 1967. Naime, većina modernih letjelica mora da prođe bezbrojne testove za sticanje sertifikata bezbjednosti, a budući da je spoljašnjost aviona napravljena uglavnom od aluminijuma (odličnog provodnika elektriciteta), struja teče po površini od mjesta udara do repa.

Zašto neki avioni nemaju 13. red?

Neke aviokompanije ukinule su 13. red u avionima kako ne bi plašile sujevjerne putnike. Među njima su Air France, Emirates, Lufthansa i Ryanair. Lufthansa nema čak ni 17. red, zbog toga što se smatra nesrećnim u Italiji i Brazilu.

Da li toaleti moraju imati pepeljaru?

Uprkos tome što je pušenje u avionima zabranjeno već skoro 15 godina, svi avioni i dalje moraju imati pepeljare u toaletima. Naime, ukoliko se neki putnik drzne da prekrši pravilo, barem neće ugroziti tuđe živote, kao što se desilo 1973. kada je zbog cigarete zapaljen i srušen avion.

Da li mobilni telefon može izazvati pad?

I dalje se vijeća o ovom pitanju, a trenutna regulativa daje mogućnost svim prevoznicima da zabrane sve uređaje koji bi mogli ugroziti bezbjednost putnika. Stručnjaci su, naime, smatrali da elektromagnetni talasi koje emituju mobilni telefoni mogu ugroziti elektroniku aviona i izazvati pad. Ipak, jedno istraživanje pokazalo je da je to nemoguće. Tako će, recimo, Virgin Atlantic uskoro dozvoliti telefoniranje u avionima.

Koje sjedište je najbezbjednije?

Tačno je - najbjezbednije sjedište u slučaju nesreće je najbliže izlazu, tvrde naučnici Univerziteta u Grinviču. Oni su pregledali slučajeve 2.000 preživjelih u 105 avionskih nesreća širom svijeta i ispostavilo se da je najbolje sjediti najdalje pet redova od izlaza u slučaju požara.

Zašto hrana u avionu ima drugačiji ukus?

To nije samo vaša mašta - hrana u avionu zaista ima drugačiji ukus. Prije svega, vazduh u kabini isušuje nos, a promjena u vazdušnom pritisku parališe trećinu ćelija čula ukusa. Zato avioprevoznici često dodaju mnogo soli i začina u hranu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI