DIREKTOR 'SLAVIJE' ZDRAVKO ŠAVIJA NAKON MEČA SA 'ŽELJOM'

Toliko mržnje, uvreda i provokacija nismo doživjeli u posljednjih 50 godina. Poniženi smo!

Arhiva 03.09.12, 08:28h

Fudbalska bh. tragedija nastavljena je i u petom kolu elitnog takmičenja, mjesto radnje ponovo je bila sarajevska „Grbavica“, a glavni likovi navijači Željezničara, koji su na meču sa Slavijom (2:0) spalili zastavu Srbije, uz već dobro poznate povike „Ubij, ubij Srbina“

zeljo slavija

„Manijaci" su tako nastavili ustaljenu praksu da svaki put kada njihov tim igra sa ekipom iz Republike Srpske prirede sličnu koreografiju, koja je ovog puta upotpunjena političkim transparentima, te bacanjem kamenja i baklji prema gostujućim pristalicama „sokolovima".

Željini navijači su tokom cijelog meča vrijeđali igrače, stručni štab, upravu i navijače Slavije, a vrhunac se dogodio sredinom drugog poluvremena. „Manijaci" su prvo istakli politički transparent „Spomen na genocid zabranjena je tema, a za veličanje ratnih zločinaca kazne nema. Dok drugi rade sve što žele, kriminalci iz Niona nama pravdu dijele. Neka kazne postanu veće - ‘manijaci' Srebrenicu zaboraviti neće". Potom su zapalili zastavu Srbije, nakon čega su krenuli u juriš na sjevernu tribinu gde su bili stacionirani „sokolovi".

Bijeljinski arbitar Predrag Stankić tada je prekinuo utakmicu, a prema riječima direktora Slavije Zdravka Šavija, to nije uradio zbog spaljene zastave i uvreda, već zbog bakljade. Prema Šavijinim riječima, klub iz Istočnog Sarajeva je kao sportski prijatelj izašao u susret Željezničaru, pristao na sve promjene termina, a zauzvrat je dobio uvrede ispod svakog ljudskog dostojanstva.

- Toliko mržnje, uvreda i provokacija nismo doživjeli u posljednjih 50 godina. Poniženi smo. Sramota je da se ovakve stvari još uvek dešavaju u 21. vijeku. Predstavnici Željezničara su vršili konstantan pritisak na sudiju, ulazili u teren, a o uvredama na račun uprave i trenera Čapljića neću ni da govorim. I pored svega, potrudićemo se da u proljećnom revanšu Željezničaru pokažemo kako se ponašaju pravi domaćini - poručio je Šavija, uz konstataciju da će se klub oglasiti zvaničnim saopštenjem.

Iako je Željo na kraju slavio sa 2:0, igra je ostala u senci incidenata. Trener Slavije Vlado Čapljić ogorčen je i atmosferom, ali i činjenicom da je prekid zaustavio njegove izabranike u naletu ka izjednačenju.

- Na „Grbavici" su se izdešavale mnogo ružne stvari. Žao mi je zbog toga jer smo zaslužili ljepši ambijent. Žao mi je i jer smo u uvodnim minutima drugog poluvremena bili bolji tim, stvorili dvije, tri izgledne prilike, bili nadomak izjednačenja, a onda je došao taj prekid. Rezultatom nisam zadovoljan, ali jesam zalaganjem, mada su mnoge moje igrače sputali pritisak i ambijent - izjavio je Čapljić.

Press/DEPO PORTAL - BLIN/a.k.