FOTO/ IZLOŽBA 'PORTRETI FORME' U HERCEG NOVOM

Metarski portreti sarajevskih umjetnika na fotografijama Gorana Kukića

Arhiva 23.08.12, 11:16h

U Herceg Novom u Crnoj Gori otvorena je izložba sarajevskog umjetnika Gorana Kukića 'Portreti forme'. POGLEDAJTE FOTOGALERIJU!

'Portreti forme' Gorana KukićaTekst i fotografije: Erol Čolakovic Šehić,

Izložba je otvorena 16. augusta u renomiranoj galeriji 'Josip Bepo Benković' u Herceg Novom, a među brojnim prisutnima bili su i profesor Mustafa Skopljak, profesorica i švicarska umjetnica Estelle Čolaković Claret, ali i Mišo Vuković te Branko Bačanović Bambi, koji su se, između ostalih, našli i na izloženim metarskim portretima umjetničkog fotografa Gorana Kukića.

O AUTORU

Goran Kukić jerođen 1956. u Sarajevu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a od 1980. član je ULUPUBIH-a. Četiri godine kasnije stekao je status samostalnog umjetnika fotografije, a 1992. postaje i član ULUPUDS-a.

Značajnije nagrade koje je dobio su:
1985. Krakow, Poljska, Zlatna medalja za kolor fotografiju;
2003. Sarajevo, Aprilski salon ULUBIH-a, nagrada za nove medije;
2004. Aleksandrija, Egipat, Bijenale-bronzana plaketa za rad iz oblasti novih medija.

Pored njih, izloženi su i portreti sarajevskih umjetnika Amre Zulfikarpašić, Amira Vuka Zeca, Gordane Anđelić -Galić, Slobe Anđelića, Ajne Arnautalić, Anura Hadžiomerspahića, Davora Papića, Branka Modrakovića, današnjeg izvršne sekretarice ULUPUBIH-a i dizajnerice Mile Milak...

Izložbom, koju su na crnogorskom primorju otvorili prof. dr. Jasna Janicijević iz Beograda i Mladen Rostović iz Herceg Novog, Goran Kukić se hrabro vratio na scenu podsjećajući upravo one mlađe da svijet ne počinje s njima kao što, na kraju krajeva, nije ni počeo sa njima. 'Portreti forme' je projekt koji je dugo nastajao, prije svega u autorovoj imaginaciji, a zatim u preciznoj i stojičkoj realizaciji imanentnoj ovom vrhunskom fotodizajneru.

Emotivan je to susret sa samim sobom koji prevazilazi čak i vrhunsku estetičnost koju nam Goran nudi. Zbog toga, ali i činjenice da je Herceg Novi odredište njegovog ljetnjeg obitavanja, ovaj Sarajlija sa različitim adresama vratio nas je opet u neka vremena zajedničkih izgubljenih snova.

Drugi, a možda i prvi dio izložbe su Goranove forme - stilizirano prikazivanje ženskog tijela kroz grupni ili pojedinačni oblik. Rastezljivi materijal je dozvolio autoru i protagonistima da u studijskom snimanju postignu efekt zbog kojeg je mladi likovni kritičar iz Dubrovnika Marin Ivanović, radi prostorne bezvremenosti, pomislio da se radi o skulpturi. Većeg priznanja autorovoj nakani od toga nema.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)