FOTO/ŠOKANTNO - DA LI SMO SVJESNI ŠTA JEDEMO?

Paprike u Mercatoru sadrže oznaku 'nije za jelo' zbog tretiranja jakim pesticidom

Arhiva 19.08.12, 21:12h

Da mnogi od nas nisu svjesni kakve toksine svakodnevno unosimo u organizam svjedoči i fotografija koja je danas osvanula na Facebooku, a koja prikazuje kako crvene paprike s polica u Mercatoru sadrže oznaku 'kora nije za jelo' zbog tretiranja kancerogenim pesticidom!

Paprike tretirane pesticidima, foto: Facebook

Na društvenoj mreži Facebook danas se pojavila fotografija koja prikazuje kako bh. građani većinom nisu svjesni da veliki trgovački centri uvoze hranu sumnjivog porijekla, tretiranu opasnim pesticidima koji imaju ogromnog uticaja na ljudsko zdravlje, kao i zdravlje drugih organizama koji dođu u dodir s ovim sredstvima.

Naime, na deklaraciji koja stoji na kutiji crvenih paprika u Mercatoru u Ložioničkoj ulici u Sarajevu jasno je naznačeno da kora povrća nije upotrebljiva za jelo jer je tretirana pesticidom OPP-IMAZALIL, štetnim po ljudsko zdravlje.

IMAZALIL je snažni fungicid koji se izdašno koristi kod uzgoja povrća i voća, posebno agruma, kakve možemo naći i na našem tržištu. Ovaj fungicid je karcinogen, može uticati na reproduktivno zdravlje i razvoj ploda te je snažan neurotoksin. Posebno je opasan, odnosno smrtonosan, za sve vodene organizme.

Također, ovu oznaku mogu sadržati mnoge vrste voća i povrća, posebno limun i narandže, stoga se preporučuje da koricu ovih agruma ne koristite u ishrani. Jedino što vam možemo savjetovati je da pažljivo čitate deklaracije na namirnicama koje kupujete ili da iste kupujute na mjestima za koja ste sigurni da prodaju domaće, netretirano voće i povrće.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)