VIDEO/ JULIAN ASSANGE SE OBRATIO JAVNOSTI

Hoće li nas SAD sviju uvući u represivni svijet u kojem građani strahuju od progona i moraju šaptati u mraku?

Arhiva 19.08.12, 16:28h

Osnivač Wikileaksa Julian Assange u nedjelju je dao svoju prvu izjavu u javnosti otkako je ušao u ekvadorsku ambasadu u Londonu u junu kako bi zatražio azil. Pogledajte video!

Julian Assange

On je pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu da "učini pravu stvar" i njegovu vladu da "odustane od lova na vještice protiv Wikileaksa", prenosi BBC.

Assange je govorio s balkona ambasade i zahvalio se ekvadorskom predsjedniku koji mu je odobrio azil.

On se suočava s izručenjem Švedskoj zbog navoda o seksualnom zlostavljanju, koje on negira.



"Kao što se Wikileaks nalazi pod prijetnjom, tako su pod prijetnjom sloboda izražavanja i zdravlje svih naših društava", izjavio je Assange.

"Moramo iskoristiti ovaj momenat da artikuliramo izbor koji je pred vladom Sjedinjenih Američkih Država. Hoće li se one vratiti i potvrditi revolucionarne vrijednosti na kojima su utemeljene? Ili će pasti u provaliju i povući nas sviju u opasni i represivni svijet u kojem građani šutke padaju pred strahom od progona i moraju šaptati u mraku", izjavio je Assange.

Britanski zvaničnici najavili su mogućnost ukudanja diplomatskog statusa ekvadorske Ambasade, da bi policija mogla da uđe i uhapsi Assangea, radi izručenja Švedskoj.

"Nećemo dopustiti Asanžu da slobodno izađe iz Britanije, jer nema pravnog temelja da to učinimo. Izručenje nije povezano s radom na Vikiliksu, već sa švedskom međunarodnom potjernicom i ne postoji nikakva pogodba sa SAD", rekao je britanski ministars ljposnih poslova Williamm Hague.

(FENA/em)