HADŽOVIĆ

Dodik od Dačića dobio rijetko viđenu političku šamarčinu!

Arhiva 17.08.12, 11:42h

Sam srbijanski premijer Ivica Dačić, nepitan, jučer je odbacio Dodikovu inicijativu o jasnijem definiranju ciljeva i interesa srpskog naroda u cjelini, te na taj način "podsjetio laktaškog borca za srpske interese da državni i nacionalni interes Srbije brani njeno rukovodstvo, te da njegova (Dodikova) inicijativa nije bila potrebna", izjavio je za Agenciju FENA nezavisni novinar i politički analitičar Eldin Hadžović komentirajući poslednji u nizu Dodikovih istupa u kojima negira državu Bosnu i Hercegovinu

Ivica Dačić s pištoljem- Ergo, bosanski Srbi, ili Srbi iz BiH, svoja prava moraju i trebaju tražiti i štititi u svojoj zemlji - Bosni i Hercegovini, i u tom je kontekstu spomenuta izjava rijetko viđena politička šamarčina jednog srbijanskog jednom bosanskom Srbinu. Zato je u ovom slučaju potpuno irelevantno kako se Dodik izjašnjava - kao bosanski Srbin ili samo kao Srbin. On se ima pravo izjašnjavati kako god želi, ali to suštinski ne služi ničemu, osim predizbornom podgrijavanju jednog prevaziđenog nacionalističkog koncepta - kaže Hadžović.

Takve Dodikove izjave, vjerovatno ubiru određene simpatije tvrdokornog biračkog tijela kojem se on obraća. Međutim, dugoročno, zbog konstantnog ponavljanja nečega što nije i što ne može biti, Dodik gubi na svojoj političkoj vjerodostojnosti, budući da ga već sam pogled u vlastitu putnu ispravu demantira - kaže Hadžović.

Upozorava da je generalno govoreći, ideja o “srpskoj politici na Balkanu” opasno slična ideji o “svim Srbima u istoj državi”, čiji su rezultati, nažalost, itekako poznati, dok se samim tvorcima i sprovoditeljima te ideje sudilo i sudi za najteže zločine protiv čovječnosti, uključujući i genocid.

(FENA/dg)