ODBRANA 'PICINOG PARKA'

Priveden šetač koji je branio dvorište parka u Banjaluci

Arhiva 15.08.12, 17:15h

Svi bageri koji su došli da postavljaju ogradu zatvaraju prilaz povukli su se kad su došli novinari, ali su se ponovo vratili

Hapšenje, picin park

FOTO: 6yka.com

Piše: Maja Isović (6yka.com)

Uz zemljište „Picinog parka“ u Banjaluci, na kojem se gradi stambeno-poslovna zgrada nalazi se privatna parcela, a do nje vodi uzak put. Danas su radnici koji rade na gradilištu htjeli da zatvore taj put što je uznemirilo vlasnika te parcele, Željka Vulića, jer mu od tog puta, kako kaže „zavisi život“.Okupili su se i šetači da podrže Vulića, a policija je privela jednog od njih, a riječ je o Branislavu Račiću iz Banjaluke.

Šetači su dobili ključeve od auta privedenog i jedva su ga pomjerili, jer im je policija blokirala izlaz.

Svi bageri koji su došli da postavljaju ogradu  i zatvaraju prilaz povukli su se kad su došli novinari, ali se se kasnije ponovo vratili i jedan od nih još uvijek stoji u prolazu.

Privedeni Branislav Račić prije hapšenja rekao nam je da je vlasnik zemljišta na kojem se nalazimo u teškim okolnostima i da mu na neki način treba pomoći, jer očigledno je da on kako fizički, tako i psihički trpi zbog okolnosti u kojima se snašao.

Željko Vulić je rekao da su on i njegov brat vlasnici ovog zemljišta, a za njegovo očuvanje posljednjih nekoliko godina predavali su sve moguće administrativne papire i zahtjeve. Oni na ovom zemljištu imaju malu auto-mehaničarsku radnju, a svako jutro budi se uz veliku količinu prašine.

„Posljednjih petnaest godina bili smo zaokupljeni rješavanjem statusa, jer je po regulacionom planu ovdje predviđeno sve da se sruši. Sve što su nam tražili mi smo obezbijedili, jer smo znali da samo tako možemo riješiti svoj status za dalje, ali ništa nam nije pošlo za rukom. Na svim instancama mi mi smo odbijeni i ovaj čovjek koji je dobio građevinsku dozvolu za gradnju ovdje pravi logor. Danas su došli da nam zatvore uski prilaz koji vodi do moje parcele i ja sam očajan zbog toga, a ovo gdje mi stojimo to je logor, jer ne neće postojati nikakav pristup kad oni sprovedu ono što su regulacinim planom naumili“, rekao je Vulić. sa suzama u očima

Kaže da ukoliko pogledamo plan za njegovu parcelu možemo vidjeti samo kocku na kojoj nema ništa i koja nema nikakav pristup.

„Sve sam zakonske mogućnosti iscrpio i jedino mi preostaje da se fizički oduprem sve ovome, jer zaista ne vidim drugi izlaz iz situacije u kojoj se nalazim. Stalno mi dolazi neka inspekcija, a svako jutro čekam nova ispitivanja od strane inspektora i čekam šta će mi uraditi, a tako je nemoguće živjeti. U ovoj situaciji mogu reći ne samo da mi posao trpi zbog ove situacije, nego i život“, rekao je za BUKU Vulić.

Policija je još uvijek na licu mjesta, ali nisu željeli da komentarišu dešavanja, ali ni provođenje Račića.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Račićem, ali nije se javljao na pozive.

6yka.com, BL!N/đk