KAKO SE LEGALNO DROGIRATI

Tamjan kao marihuana!

Arhiva 22.05.10, 17:50h

U BiH sve je više konzumenta legalnih i nevjerovatno lako dostupnih opojnih droga. DEPO je istražio ovu pojavu i došao do šokantnih saznanja. Naime, neki od narkotika čak dolaze i poštom na kućna vrata, a neki se mogu pronaći u crkvama, prodavnicama, baštama...

Pripremila: Dina GANIBEGOVIĆ

TRODON (Tramadol, Tramal)

tramalTrodon je snažan sintetski analgetik centralnog djelovanja. To su lijekovi protiv bolova, medicinski analgetici.

Konzumiranje:

Dostupan u obliku kapsula ili kapi i konzumira se oralno.

Djelovanje:

Trodon djeluje preko opioidnih receptora, ali mu se pripisuje i uticaj na serotoninske i noradrenalinske receptore. Od opioidnih analgetika se razlikuje po tome što nema depresivno dejstvo na centar za disanje i crijevnu peristaltiku. Djelovanja na kardiovaskularni sistem su zanemarljiva u terapijskim dozama. Izaziva blagu euforiju, znojenje, svrab po tijelu i jaku žeđ.

Dostupnost:

Može se kupiti u apotekama, a dobija se samo na ljekarski recept. Međutim, ovo pravilo se krši u mnogim domaćim apotekama, pogotovo u onim u Republici Srpskoj, tako da se do Trodona vrlo lako može doći i bez recepta. Zbog niske cijene, dodatno je popularan među korisnicima.

Posljedice:

Kao lijek, Trodnon u organizmu izaziva mnogo jači i intenzivniji uticaj, te stoga su i posljedice koje ostavlja velike. Uzrokuje oštećenja jetre, iz organizma izvlači vitamine i minerale, te uzrokuje ovisnost sličnu heroinskoj.


LJEPILO

sintelanRazne vrste ljepila spadaju u školske primjere "narkotičkih" sredstava, a njihovim se udisanjem mogu izazvati halucinacije. Najpoznatiji primjer "narkotičkog" ljepka je Sintelan. 

Konzumiranje:

Upotrebljavaju se udisanjem isparenja, poznatijim pod terminologijom "snifanje" ili "duvanje". Najčešće korištenjem najlonske kese u koju se izlije ljepilo, nakon čega se kesa prinosi licu te se njome pokriju nos i usta.

Djelovanje:

Ljepila spadaju u grupu halucinogena. Inicijalni simptomi korištenja slični su onima kod alkohola: lagana vrtoglavica, obamrlost udova, pojava dvoslika, halucinacije, otežao govor, nestabilna kontrola pokreta. Halucinacije su primarno vizuelne, u jarkim bojama i mogu se kretati od vrlo prijatnih do krajnje zastrašujućih i neprijatnih. Najčešće se doživljavaju u procesu udisanja, mada u rjeđim slučajevima mogu potrajati jedan do dva sata nakon završetka udisanja. Zjenice se šire, počinju nevoljni trzaji očnih jabučica u horizontalnom i vertikalnom pravcu. Dolazi do intenzivne zvonjave u ušima, a glavobolja može biti toliko jaka, da dominira. Na ovo se nadovezuje stanje razdraganosti i euforije koje liči na pijanstvo - osoba gestikulira, tetura i posrće, nekritična je prema svojim mogućnostima. Pažnja je oštećena, a mogućnost izvođenja preciznih pokreta krajnje smanjena. Također, može doći do ispada agresivnosti.

Dostupnost:

Ljepila su lako dostupna i mogu se po relativno niskim cijenama naći u specijalizovanim prodavnicama.

Posljedice:

Mogu biti smrtonosne - radi otrovnog djelovanja isparljivih materija na pluća, mozak, srce i krvne sudove, moguća je trenutna smrt. Korištenje ovih materija dovodi do postepenog stvaranja blage tolerancije. Ovisnost u fizičkom smislu se ne stvara, ali je prisutan umjereni oblik psihičke ovisnosti.

MEKSIČKA ŽALFIJA

meksicka zalfijaMeksička žalfija (Salvia divinorum) je zelena biljka zeljastih listova koja potiče iz južnog Meksika. Osnovni sastojak ove biljke jeste veoma jaka psihoaktivna hemikalija, poznata kao Salvinorin.

Konzumiranje:

Sušeno lišće meksičke žalfije se može pušiti, a može se i žvakati.

Djelovanje:

Kada se puši, Salvia veoma brzo počninje djelovati. Prvi efekti se primjećuju 20-60 sekundi nakon pušenja, i pojačavaju se da bi dostigli vrhunac nakon 1-2 minute. Osnovni efekti Salvie divinorum traju između 5-15 minuta. Zatim slijedi efekat "spuštanja" koji traje 20-40 minuta, da bi nakon toga došlo do povratka u "normalu".  Zavisno od doze, iskustvo sa Salviom može varirati od blagog stanja koji se veoma malo razlikuje od uobičajenog raspoloženja, do potpunog psihodeličnog iskustva. Kada se uzmu velike doze, korisnici tvrde da doživljavaju dramatične poremećaje vremena, žive slike, zatim putuju na druga mjesta, planete ili kroz vrijeme, doživljavaju godine kao boje na zidu ili imaju iskustvo da žive život druge osobe.

Dostupnost:

Meksička žalfija može se naručiti preko interneta, i to u vidu sjemenki koje se zasade, ali se mogu naručiti i već uzgojene biljke u saksijama, kao i osušeno lišće spremno za pušenje. Legalna je u svim zemljama.

Posljedice:

Kao i kod drugih supstanci koje se puše, neki korisnici govore o iritaciji grla i pluća nakon upotrebe. Neke osobe imaju glavobolju i nervozne su kad Salvia prestane djelovati. Nije poznato da je Salvia divinorum fizički adiktivna ili da izaziva psihičku ovisnost. Kao i druge supstance, neki ljudi će je koristiti češće nego što bi trebali. Izgleda da Salvorin A ne stvara toleranciju, pa se iskustvo može produžiti ili intenzivirati ako se više puši.

LUDA MAČKA (Mjau Mjau)

mjau mjauMjau Mjau je nova dance droga, po učinku slična ecstasyju i kokainu, i sve popularnija među ljubiteljima opijata. Ime joj je mefedron.

Konzumiranje:

S obzirom da je u praškastom obliku, konzumira se kao prašak za šmrkanje ili otapanje u pićima.

Djelovanje:

Ova droga proizvodi euforična stanja, ali bez halucinacija, također rezultura osjećajem otvorenosti, razgovorljivosti i smanjuje osjećaj gladi. Tjelesni simptomi očituju se u širenju zjenica, crvenilu i svrabu te jakom znojenju. Jedna doza djeluje tri do četiri sata, a mamurluk koji slijedi relativno je umjeren.

Dostupnost:

Do korisnika "Luda mačka" uglavnom dolazi poštom, u paketićima naručenima preko interneta, gdje se nudi kao sredstvo za ubrzanje rasta biljaka, te je u većini država legalna.

Posljedice:

Dugoročne posljedice još nisu sasvim poznate, ali su registrirani sporedni učinci, kao što su glavobolja, lupanje srca, mučnina, dehidracija, paranoja.

BUNIKA

bunikaSlovi od davnina kao smrtno opasna biljka. Poznato je da od ove sorte postoji preko 20 vrsta, a da je Bunika - Hyoscyamus niger najopasnija među njima i da može izazvati ludilo.

Konzumiranje:

Bunika se obično konzumira u tečnom stanju, kao kompot ili čaj od bunike.

Djelovanje:

Prema iskustvima konzumenata, prvo se osjeti veliki pritisak u glavi, vid se muti i deformiše, a predmeti i okolina se pretvaraju u čudne forme, javljaju se neopisive čudne vizije. Takođe i čula ukusa i mirisa se mijenjaju. Konačno, zapada se u dubok san, sa čudnim snovima i halucinacijama.

Dostupnost:

Bunika raste kao korov na zapuštenim mjestima, na neobrađenim poljima, uz puteve i ograde. Dakle, dostupnost jednostavna i izvanredno lagana.

Posljedice:

Trovanje, čiji su simptomi ubrzan rad srca, crvenilo lica, porast tlaka, povraćanje i poremećaji svijesti, uz izrazito živahne halucinacije. Veće doze mogu izazvati prestanak disanja i rada srca, te smrt.

VUČIJA MALINA (Atropa Belladona)

atropa belladonaTo je vrlo poznata biljka u Evropi, (pogotovu u Crnoj Gori, gdje raste u mračnim, vlažnim djelovima šuma). Ona je jako otrovna, jer sadrži veliku dozu Alkaloida, pogotovu u lišću i korjenu.

Konzumiranje:

Za konzumaciju se većinom koristi lišće od kojeg se prave cigarete. Tečnost od nje se ne preporučuje, jer se ne može tačno proračunati jačina.

Djelovanje:

Atropa belladona djeluje na nervi sistem, mozak i cirkulaciju. Izaziva snažne halucinacije.

Dostupnost:

Biljka raste u mračnim i vlažnim šumama i nije ilegalna.

Posljedice:

Ukoliko se pretjera s dozom konzumacije vučije maline, može nastupiti smrt.

 

POPPERSI

poppersProizvod registriran kao osvježivač zraka, ali se rijetko koristi u tu svrhu. Seksi shopovi ga nude kao afrodizijak koji garantuje nezaboravan seks.

Konzumiranje:

Krajnje brzo i jednostavno - udisanjem.

Djelovanje:

Zbog trenutačnog osjećaja euforije koji izaziva, nerijetko za njim posežu mladi prilikom noćnih zabava. Budući da je riječ o hlapljivoj tvari, koja udisanjem vrlo brzo prodire u krvotok i apsorbira se u pluća, ona izaziva gotovo trenutačan osjećaj euforije. No, kako je taj učinak istovremeno i kratkotrajan, kod osobe koja je udisala supstancu ubrzo slijedi osjećaj pospanosti i teškoće u koordinaciji pokreta, dok se u nekim slučajevima mogu pojaviti i halucinacije.

Dostupnost:

Poppersi se mogu naručiti preko interneta ili se mogu naći u bolje opskrbljenim  sex shopovima.

Posljedice:

Iritacije kože, traheobronhalne iritacije, glavobolja, snižen krvni pritisak, modrilo oko usta, koma. Može nastupiti stanje manjka kisika u krvi i tkivima, zbog čega krv mijenja boju u čokoladnu.

MESKALIN

meskalinMeskalin je halucinogeni alkaloid. Prirodno se nalazi u peyote kaktusu.

Konzumiranje:

U tradicionalnoj pripremi peyote se odrezan od korijena suši i priprema u obliku diska. Zatim se takav žvaće ili otapi u vodi. Okus samog kaktusa je gorak.

Djelovanje:

Meskalin djeluje slično kao i drugi psihodelici. Do tolerancije prema meskalinu dolazi se redovitim uzimanjem kao i kod LSD-a i psilocybina. Efektivna doza za covjeka je od 300 do 600 mg-a, kod te doze dolazi do halucinacija. Efekti traju i do 12 sati, ovisno od konzumirane doze.

Dostupnost:

Kako kaktus spada u ilegalno bilje, praktikuje se naručivanje sjemenki kaktusa preko interneta, te uzgoj u vlastitom domaćinstvu.

 

TAMJAN

tamjanTamjan je aromatska smola drveta iz roda Boswellia. Ovo drvo raste od Azije do Afrike. Iz kore stabla, njezinim zarezivanjem dobija se smola, koja se također naziva tamjan.

Konzumiranje:

Konzumira se udisanjem dima koji se pojavi nakon paljenja smole.

Djelovanje:

Dokazano je da je miris tamjana psihoaktivno djeluje, tako da ublažava depresiju i tjeskobu.

Dostupnost:

Tamjan se može naći u specijaliziranim prodavnicama, a ukoliko ga ne pronađete na taj način, uvijek se možete obratiti najbližem popu za pomoć.

Posljedice:

Nisu poznate. Tamjan se još uvijek ne shvata ozbiljno kao moguće narkotičko sredstvo, tako da ni posljedice koje izaziva u organizmu nisu istražene. 
 

TABLETE ZA SPAVNJE (Apaurin, Lexaurin, tj. benzodiazepini)

tablte za spavanjeBenzodiazepini su najrasporostranjenija vrsta tableta za spavanje.

Konzumiranje:

S obzirom da su u formi tableta, konzumiraju se oralno.

Djelovanje:

U manjim dozama smanjuje psihičku napetost, nemir i tjeskobu, a da pri tom ne utječe značajno na psihomotoričku aktivnost. U većim dozama djeluje sedativno-hipnotski i mišićno-relaksirajuće. Često se miješa s alkoholom, što prouzrokuje jedan vid euforije.

Dostupnost:

Tablete za spavanje dostupne su u svim apotekama. Iako se u pravilu izdaju samo na ljekarski recept, moguće ih je kupiti u određenim apotekama i bez recepta.

Posljedice:

U slučaju da se tablete uzimaju duži period, dolazi do stvaranja ovisnosti, a prilikom konzumiranja većih količina u kombinaciji sa alkoholom, dolazi do oštećenja jetre.

(DEPO)