VIDEO/ SNIMAK MONSTRUMA JAMESA HOLMESA OD PRIJE ŠEST GODINA

Pogledajte predavanje nervoznog 18-godišnjeg 'Jokera' o prelazima iz realnosti u fantaziju

Arhiva 23.07.12, 07:56h

U medijima se pojavio nekoliko godina star video koji prikazuje Holmesa u sasvim drugom svjetlu. U ljetu 2006. godine pohađao je naučni kamp na Mirmar Collegeu u San Diegu, a na snimci objašnjava svoj rad vezan uz "vremenske iluzije" i prelaze iz realnosti u fantazije. POGLEDAJTE!

James Holmes mladiJames Holmes (24) koji je u blizini Denvera u kinu, u gradu Aurora u američkoj saveznoj državi Colorado, tokom ponoćne premijere najnovijeg filma o Batmanu u noći s četvrtka na petak ubio 12 ljudi i ranio 58 namjeravao je ubiti svakoga ko bi nakon njegovoga pokolja istraživao njegov život. Samo šest godina ranije Holmes je bio sramežljiv i nasmiješeni mladić koji drži izlaganje na naučnom kampu.

Policija je ranije objavila da je u stanu napravio složeni sustav zamki od eksplozivnih naprava. Njegov motiv i dalje nije posve jasan, očigledno je samo to da je svoj krvavi pohod planirao hladnokrvno, dugo i vrlo detaljno. Istražitelji sada tvrde kako su pronašli dokaze da je pokolj planirao nekoliko mjeseci.

Veliki paketi stizali su mu na kućnu adresu tijekom posljednja četiri mjeseca i policija vjeruje da je na taj način došao do nekih materijala koje je koristio u napadu i postavljanju zamki u stanu. "Imamo dokaze da je sve izveo s predumišljajem", rekao je šef policije u Aurori Daniel Oates.

Nervozni mladi znanstvenik

"Imamo dokaze o isplaniranom procesu izvođenja napada, kao i dokaze da je htio nauditi svakome ko bi otvorio vrata njegova stana", dodao je. Podsjećamo, policija je sinoć napokon uspjela ući u ubojičin stan te deaktivirati sve eksplozivne naprave. U pregledu stana pomoć su im pružili FBI-jevi stručnjaci, a pronađeno je tridesetak eksplozivnih naprava kućne izrade.

Guverner savezne države Colorado
John Hickenlooper rekao je za CNN da je Holmes "htio terorizirati i usaditi strah u ljude, ali i da ne zna koji mu je bio motiv".

Tokom jučerašnjeg dana u medijima se pojavio nekoliko godina star video koji prikazuje Holmesa u sasvim drugom svjetlu. U ljetu 2006. godine pohađao je naučni kamp na Mirmar Collegeu u San Diegu, a na snimci objašnjava svoj rad vezan uz "vremenske iluzije" i prijelaze iz realnosti u fantazije. Strani mediji komentiraju kako na snimci izgleda "kao bistar mladić koji je malo nervozan dok govori pred većom skupinom ljudi". Prije nastupa predstavljen je kao mladić "koji voli fudbal i strateške igre, a sanja o tome da posjeduje aparat za slurpee" (smrznuti voćni sok).Američki predsjednik Barack Obama danas bi trebao posjetiti Auroru u Coloradu, gdje će se sastati s porodicama žrtava.

Warner Bros neće objaviti podatke o zaradi

Hollywoodski filmski studiji Warner Bros odlučili su u subotu da neće objavljivati podatke o zaradi od zadnjeg nastavka filma o Batmanu "Vitez tame: Povratak" tokom vikenda, iz poštovanja prema žrtvama pokolja u Coloradu.

Prije objave te odluke specijalizirani časopis Variety rekao je da je film već u petak zaradio 75 miliona dolara, što je treća po veličini zarada na početku prikazivanja nekog filma, iza "Harryja Pottera i darova smrti, 2. dio" (91,1 milion dolara) i "Osvetnika" (80,8 miliona).

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)