GRAĐANI METKOVIĆA PODRŽALI BAKIRA IZETBEGOVIĆA

Ne želimo ostati bez slatke vode, nezapamćeno je da u Neretvu ulaze srdele i lignje

Arhiva 22.07.12, 20:45h

- Na ušću Neretve neće čak biti ni biološkog minimuma slatke vode, a posljedice tog prevođenja vode se već sada vide. To što su srdele i lignje u Neretvi nikada se nije događalo kroz historiju. Dovršetkom hidroelektrana Neretva će imati još šest milijardi kubika vode manje tokom godine...

metkovic riva

Građani Metkovića se protive odluci o izgradnji hidroelektrane Dubrovnik 2 u dolini Neretve.

"Hrvatska vlada žrtvuje poljoprivredni potencijal Doline Neretve kako bi zaradila", poručuju udruge te upozoravaju na kobne posljedice kojima bi Neretva u godinu dana mogla izgubiti šest milijardi kubika vode.

"Kad su projekti dobri vi se ne možete obraniti od financijskih institucija koje nude sredstva, a ovo nije dobar, ovo je izvanredan projekt", rekao je ranije prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Ne misle tako u građanskoj inicijativi Spasimo dolinu Neretve i upozoravaju na katastrofalne posljedice: uništavanje poljoprivredne proizvodnje, flore i faune. Godišnje se ovdje proizvodi 80 hiljada tona voća, odnosno oko 500 miliona kuna vrijednih proizvoda, među kojima najviše mandarina. "Samo jednim potezom Vlada sve to svjesno žrtvuje", smatra Nikola Grmoja iz inicijative.

"Čačiću gori pod nogama jer nije realizirao nijedan od projekata"

"Mislim da prvom potpredsjedniku Vlade gori pod nogama, da nijedan od projekta u koje je krenuo nije realizirao i jednostavno on nešto treba napraviti i krenuo je u taj projekt, a da ne gleda kakve će taj projekt imati posljedice na dolinu Neretve", naglašava Grmoja.

Projekt koji su prošle sedmice potpisom zapečatili Čačić i premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić ključan je za dovršetak "Gornjih horizonta", napominje Ana Musa iz Eko-udruge Lijepa Naša.

Smatra da je projekt katastrofa za Metković i okolicu, a njime se kroz nove hidroelektrane u Republici Srpskoj traži izlaz za milijarde kubika vode godišnje. Jedini izlaz je tunel prema Jadranskom moru, zato je hrvatski potpis ključan i to se mora zaustaviti, kaže Musa.

"Posljedice se već vide, nikada se nije događalo da srdele i lignje ulaze u Neretvu"

"Na Ušću Neretve mi nećemo imati čak niti biološki minimum slatke vode, a posljedice tog prevođenja vode se već sada vide. To što su srdele i lignje u Neretvi to se nikada nije događalo kroz povijest. Dovršetkom ovih hidroelektrani Neretva će imati još šest milijardi kubika vode manje tijekom jedne godine", naglasila je Musa.

Metkovci pozdravljaju odluku predsjednika Predsjedništva BIH Bakira Izetbegovića koji je odluku Čačić-Džombić ocijenio protuustavnom, a Čačića pozivaju da još jednom razmisli. Podsjetimo kako iz HEP-a opravdavaju projekt navodeći da je hidroelektrana rješenje za napajanje strujom cijelog Dubrovnika.

Vrijednost hidroelektrane isplatila bi se za 20-ak godina, a godišnja zarada bila bi 60 miliona kuna.

(DEPO/BLIN/em)