HRVATSKI MINISTAR BRANITELJA FRED MATIĆ

Da, bolje je da djeca žive s gay parovima nego u domovima!

Arhiva 17.07.12, 09:17h

Djeca trebaju porodicu i mislim da bi bila sretnija da o njima brinu dvije žene ili, ako baš hoćete, dva muškarca homoseksualca nego da žive u domu. Možda bi u početku bila šikanirana, ali društvo treba mijenjati, a ne posustati u evoluciji zbog nekih desnih, radikalnih stavova - rekao je ministar branitelja Fred Matić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju

fred matic naslovnaTo je prvi put da se jedan SDP-ov ministar - i to upravo u trenutku kad se počinje raditi novi zakon koji će regulirati prava istospolnih zajednica - vrlo jasno odredio prema najspornijem pitanju kad se radi o LGBT populaciji: trebaju li imati pravo na posvajanje djece.

- To je moj osobni stav, a ne stav Vlade, jer službeni stav još nismo definirali. Ja nisam nikakav stručnjak, ali kao čovjek smatram da svima moramo osigurati istu razinu ljudskih prava, a posebno djeci. A, ponavljam, za dijete je uvijek bolje da odrasta u porodici - ponovio je za Jutarnji.hr ministar Matić.

Do sada se ovako jasno izražavala samo Vesna Pusić u ime HNS-a, stranke koja nedvosmisleno traži izjednačenje prava osoba različitih spolnih orijentacija i ukidanje svih oblika diskriminacije, pa je uložila amandman i na Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji, traživši da se MPO omogući i lezbijkama.

S druge strane, resorna ministrica i potpredsjednica Vlade, SDP-ovka Milanka Opačić prilično je suzdržana, i to, kako je govorila, ne zato što bi smatrala da su homoseksualne osobe loši roditelji, nego zato što se boji da bi njihova djeca u hrvatskom društvu bila stigmatizirana.

(DEPO PORTAL, BLIN/dg)