REPUBLIKA SRPSKA

Pacijenti i medicinsko osoblje trpe nesnosne vrućine

Arhiva 11.07.12, 15:09h

U pojedinim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj još jedno vrelo ljeto pacijenti i medicinsko osoblje provode u uvjetima primjerenim tropskim krajevima, koje teško podnose i zdravi, a ne bolesni ljudi

Bolnica u Doboju

Klimatizacija, primjera radi, u banjalučkoj Hirurgiji, nije urađena, a zbog starosti objekta i potpuno dotrajale instalacije isključena je mogućnost upotrebe i drugih rashladnih uređaja.

Teški bolesnici prikovani za krevet osuđeni su da trpe nesnosne vrućine ljeti, ali i studen zimi.

Iako je takva situacija i drugim bolnicama, u Doboju i Kasindolu, prisutna već godinama, resorni ministar RS-a Ranko Škrbić ponovo tvrdi da će problem visoke temperature u bolnicama biti u potpunosti riješen kada bude završena rekonstrukcija planiranih objekata.

On je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci priznao da se pojedine zdravstvene ustanove, osim povećanog broja pacijenata i uvjeta u kojima se obavlja stručni rad i smještaj pacijenata,  imaju i problem visoke temperature.

Pojedine zdravstvene ustanove su, navodi, adaptirane i rekonstruirane, kao što je bolnica u Bosanskoj Gradišci, ali je i dalje najteža situacija u Kliničkom centru Banja Luka, kao i bolnicama u Doboju i Kasindolu.

- Nažalost, radi se o nasljedstvu od nekoliko decenija i ti se problemi rješavaju korak po korak. Nisu samo pacijenti ti koji su ugroženi već i osoblje koje radi u nenormalnim uslovima. Svaki pacijent vidi svoj problem, a doktori i medicinsko osoblje koje radi u operacionim salama izloženi su još većim stresovima i problemima, ustvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Potvrdio je i da je razmatrano pitanje eventualnog uvođenja vanrednog stanja zbog visoke temperature u nekim zdravstvenim ustanovama te dodao da se svakodnevno prati situacija, ali nisu još stečeni uvjeti za tu mjeru.

- Mi smo malo čudan narod. Mi bismo iz zimskog perioda i jednog vanrednog stanja išli u ljetni period i drugo vanredno stanje. I druge zemlje imaju slične situacije, slična je problematika, posebno u zemljama juga, gdje to nikada nije vanredno stanje, ustvrdio je Ranko Škrbić.

Stanje u kojem se nalaze pacijenti i medicinsko osoblje na banjalučkoj hirurgiji nedavno je kritikovao i član Glavnog odbora i poslanik Srpske demoratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nenad Stevandić, direktno optuživši nadležne za odugovlačenje rekonstrukcije te zdravstvene ustanove.

- Odgovorno tvrdim, na osnovu svojih 17 godina rada u Kliničkom centru, da se stalno odgađanje gradnje i preseljenja banjalučke hirurgije dešava samo zato što se ne može postići dogovor o procentu provizije koji se vrti oko ove investicije, rekao je Stevandić.

Podsjetio  je da ovakva situacija traje veći broj godina na veliku žalost, kako je dodao, Republike Srpske.

- Da je bilo pameti i morala prvo bi se završila hirurgija pa bi se tek onda ušlo u pregovore sa stranim partnerima. Kada je strani partner iz internacionalnog dijaliza centra ili centra za radioterapiju ušao u posao, moglo se za godinu dana sve završiti, a tamo gdje je državni resurs, gdje se naviše ljudi liječi i umire u lošim uslovima, to mora da čeka dok političari ne smisle ko će gdje da se "ugradi" i u koji projekat. To je najveća sramota Republike Srpske, konstatovao je Stevandić.

(FENA/em)