U EMISIJI 'PRESING' NA RTRS-u

Dodik je izjavio da je u RS pronađena nafta, tako da nam nastupa period Ujedinjenih Emirata Republike Srpske

Arhiva 11.07.12, 10:40h

Naime, u jednom trenutku, iznerviran nekom trivijalnom Bosićevom dosjetkom, Dodik je izjavio da je u RS pronađena nafta i da je to zaprvo pravi razlog zašto nam MMF i nije baš toliko potreban kao Rusi npr.

milorad dodik fles

Piše: Dragan Bursać                       6uka

,,Što je više Republike Srpske, manje je BiH i to je sva suština naše politike“  jasno i glasno je Milorad Dodik poentirao svoj monolog u emisiji ,,Presing“ emitovanoj sinoć na RTRS-u.

Prvo, bio bi red reći koji je povod emisije? Kako se ispostavilo, razlog zašto su pozvani Milorad Dodik, Marko Pavić, Mladen Bosić i Petar Đokić bio je odmor na koji uskoro odlazi voditeljka?!

I zaista, koliko god se to činilo efemerno i trivijalno, čak je i sama voditeljka rekla da poslije ovoga odlazi na odmor. A, trebalo je ,valjda, napraviti rekapitulaciju aktuelne političko-ekonomske situacije u Republici Srpskoj. Trebalo je ali nije.

Kako čitaocu predstaviti jedan diletantski galimatijas puke demagogije koji zlopati ljudski um 80 minuta, a da to bude iole interesanto? Iskreno, gotovo nemoguće. Ali vrijedi pokušati, čisto da se ovjekovječi još jedan piksel u fotografiji lokalnog ludila.

Miloradovi balvani

Dodik je na samom početku rekao da dolazi u funkciji prvog čovjeka stranke, a ne kao predsjednik RS, što mu daje slobodu u izražavanju i ponašanju u emisiji-čitaj povećava se stepen zajebancije, podjebavanja i hopcupica. Što opet garantuje veću gledanost, a to za čemerni RTRS, koji i bukvalno živi od Dodika uopšte nije tako loše.

Predsjednik SNSD-a saopštio je kako RS: bilježi stalan ekonomski rast, kako investicije i ulaganja od Ugljevika, Trebinja, preko Andrićgrada do Laktaša i Dervente rastu kao sekvoje u Kaliforniji. Iz neke fascikle je izvukao papirčinu na kojem stoji da dug RS uopšte nije tako velik i da čini svega 48% bruto nacionalnog dohotka, te da su za Republiku Srpsku, po tom pitanju razvijene evropske zemlje obične male ekonomske mace. Što se tiče lokalne ekonomske krize, krizuljka takoreći, za sve je kriva SEKA (svjetska ekonomska kriza), snjegovi po zimi, vrućine po ljetu, te dampingovani ukrajinski balvani koji uništiše tržište , a samim tim i rad ,,Srpskih šuma“. I sve je to više-manje očekivano, i sve je to više-manje predviđen  Dodikov arsenal pojašnjavanja na temu zašto nam je dobro iako smo u govnima, ali postoji jedan momenat koji je zasjenio sve ostale.

Naime, u jednom trenutku, iznerviran nekom trivijalnom Bosićevom dosjetkom, Dodik je izjavio da je u RS pronađena nafta i da je to zaprvo pravi razlog zašto nam MMF i nije baš toliko potreban kao Rusi npr. Ova ekskluziva je prošla više manje nezapaženo, ali, eto, čisto da znate, po Dodiku nam nastupa period Ujedinjenih Emirata Republike Srpske. Jedino treba preživjeti ovu, narednu, onu tamo i onu iza godinu, kad će doći najveće naplate za kredite. Dakle ko preživi 2016. imaće šta da priča.

Naravno, Milorad Dodik nije propustio još jednom da istakne kako :,, BiH treba demontirati do neophodnog nivoa:“

Bosić-problemi sa bipolarnim poremećajem

Generalni problem Mladena Bosića, a i njegovog najvećeg blaga SDS-a je šizofren habitus u kome obitava ova politička partija. Naime, oni su neka vrsta kohabilitacione vlasti u opoziciji!? Jel to može? Kod nas može. Kako su na državnom nivou u sukladnosti sa SNSD-om, tako u RS moraju pošto- poto pokazati kako je riječ o ,,suvoj opoziciji“. To zna biti jako smiješno i znaimljivo za gledanje.

Tako je Mladen nastupio sa gotovo iskrenim opozicionim stavom, napadajući Dodika za katastrofalno stanje u ,,Željeznicama Srpske“, uzaludnim projektom auto-puta Banjaluka-Laktaši-Kukuruzište, tragičnim stanjem u privredi, kriminalom kao pravilom političkog ponašanja...

Kad ono međutim. Kako se Dodik vratio sa puta iz Ugljevika i kako klima u helikopteru ne radi šef je  bio nešto nervozniji, pa je Bosićevu tiradu odmah presjekao rečenicom kako i njegovi puleni iz SDS-a moljakaju Predjednika Milu da se zaposle preko veze u državnim preduzećima. Poslije ovoga, Dodik je bio nezainteresovan za Bosićeve retoričke olupine, a potonji je poput uvrijeđene mlade pokušao iscenirati neku vrstu političke rasprave. Ništa od toga.

Drag svojima- Petar Đokić

Za ovoga čovjeka se pouzdano zna da je drag svojoj užoj rodbini. Ostatak entiteta ga ili prezire ili ne doživljava kao biće vrijedno pominjanja. Njegova partija postoji samo zato da bi on imao neku funkciju i da ne ode na sud po nekoj od brojnih optužnica.U 80 minuta budalaste emisije uspio je , doduše iz više pokušaja, da složi jednu misao. ,,Svima je teško, ali ima onih kojima je više, i onih kojima je manje teško.“

Bolje mu je bilo da ništa nije rekao. Ali eto, pozvan je u emisiju, pa ko veli da se oglasi malo. Mada, nije za svakoga da misli. Već sad je jasno da je njegova politička karijera direkto vezana za raspoloženje Milorada Dodika. Tako mu je i retorika bila snishodljivo glađenje dlake Gospodareve. Ponekad se čini da kompletno rukovodstvo SNSD-a ima više svoga mišljenja od Pere Đokića. A, na nesreću Miloradovu biće da je tako. Petrova karijera, zdrava kao otvorena sardina poslije deset dana sunčanja na plus 40 je jedan nepotrebni politički apstrakt, a njegovo gostovanje u emisiji je samo potvrdilo sve ovo.

Marko Pavić- imam ja i svojih problema

Marko Pavić, prvi čovjek grada Prijedora i organizacije / partije zvane DNS, za koju pouzdano niko ne zna šta radi i čime se bavi, osim da participira u vlasti Republike Srpske, došao je u emisiju sa jednim jedinim ciljem-početi zvaničnu kampanju za lokalne izbore. Zna Marko da SNSD  odavno mjerka mjesto načelnika-budućeg gradonačellnika Prijedora. Zato se i fokusirao na svoje uspijehe u opštini, na efikasnost rada lokalne administracije i slično. Iz govora, pokreta, mimike, jasno je bilo da je Dodiku jedino važno bilo Pavićevo izlaganje. Nisu se podžampali, ali su kao mladi lavovi obilježili teritoriju. Što je Pavić i eksplicitno potvrdio, rekavši da se entitetska vlast treba skloniti i da se nikako ne treba miješati i učestovati u predizbornoj utrci na lokalu. Oktobarske kiše će pokazati da li je i Paviću mjesto u šarolikoj političkoj fioci prošlosti.

Tužna četvorka

Tek kad se pogleda emisija i kad se sagleda diskurs tzv. običnog čovjeka, dođe mi nekako žao. Četvorica srednjevječnih muškaraca, poodavno izgubljenog kompasa, nastojali su da se nadgovore, a opet da ne uvrijede pretjerano gospodina, pardon gospodara Dodika. Naravno, da ništa nisu rekli, naravno da ima i onih koji su se zabavljali nad ovim likovima, zaboravljajući da im oni kroje sudbine...

Nego, emisija je bila o ,,aktuelnoj situaciji u RS“. Koliko znam Srbrenica je u RS, bar se ovi odozgore kunu u to. Niti jedne jedine riječi o obilježavanju godišnjice genocida. I Banjaluka je sa svojim šetačima u RS, niti jedne jedine riječi o njima. Mali akcionari su u istom entitetu, penzionisani, a bez penzija, vojnici koji protestuju  u Banjaluci- niko da ih pomene...

Što se tiče objektivnosti, treba li napominjati da opozicije, ako ne računamo čudnu poziciju Bosićevu, nije bilo u studiju.

Kažu, svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Ova vlast je prevazišla sve i jedan narod na planeti. Na žalost.

I na kraju sam se ponadao da će trutovi na odmor, da ih ne gledamo do septembra bar. Kad ono, pohvališe se kako će biti tu negdje, motaće se valjda zbog izbora. Idite ljudi, bar na dva mjeseca na svoje Kiprove, Dedinja, Grčke, i ostale otoke, platićemo vam. Da se i mi malo odmorimo, red je.

DEPO PORTAL - BLIN/a.k.