ZBOG NEISPRAVNOSTI VODE

Na osam plaža na rijekama Vrbas i Vrbanja zabranjeno kupanje

Arhiva 09.07.12, 15:56h

Na osam plaža na rijekama Vrbas i Vrbanja od danas je zabranjeno kupanje jer je analizom utvrđena neispravnost vode

kupanje na vrbasu

Stoga su jutros na omiljenim plažama Banjalučna: Abacija, Zelena, Dajak klub, Kajak-kanu klub u Boriku, Slap i Sitari na rijeci Vrbas, te na plažama Zeleni vir i Žuti most, na rijeci Vrbanji, postavljene table s natpisom: „Voda opasna za zdravlje ljudi - Nije za kupanje“.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Novak Petraš je rekao da su visoke temperature i nizak vodostaj rijeka osnovni uzroci ovakvog nalaza inspekcije.

Na ovaj zaključak upućuje i zaključak Vodne inspekcije da, u odnosu na prošlu godinu, kada je voda bila ispravna za kupanje, ne postoje dodatni ispusti otpadnih voda uz lijevu i desnu obalu Vrbasa i Vrbanje.

Petraš je apelovao na građane Banje Luke da poštuju ove preporuke i da se uzdrže od kupanja te najavio da će za desetak dana ponovo biti obavljena kontrola ispravnosti vode.

Sanitarna inspekcija Odjeljenja za inspekcijske poslove banjalučke Administrativne službe, kao i svake godine, uzela je uzorke vode iz rijeka Vrbas i Vrbanja, na spomenutih osam lokacija a da bi se utvrdila ispravnost vode za kupanje.

Konačni nalaz dao je Institut za zaštitu zdravlja, koji je obavio analizu.

 

FENA/đk