SDA

Uvijek smo se zalagali za profesionalnu policiju, nezavisno tužilaštvo i sudstvo

Arhiva 06.07.12, 17:33h

Stranka demokratske akcije, pa time i svi njeni ministri unutarnjih poslova, posebno ministar sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović, uvijek se zalagala za profesionalnu policiju, nezavisno tužilaštvo i sudstvo, stavljajući se na stranu poštenih policajaca koji profesionalno i čestito obavljaju svoj posao, stoji današnjem u saopćenju SDA

sdaIz SDA su mišljenja kako pokušaj SDP-a da današnjim saopćenjem izjavu ministra Ahmetovića stavi u drukčiji kontekst, zamjenom teza i lažnim tvrdnjama da je izrečena protiv poštenih policajaca, tužilaca i sudija, predstavlja "samo još jednu od staljinističkih metoda kakvima se odlikuje SDP", te ako u centrali SDP-a misle da spinovanjem mogu zbuniti i prevariti javnost, onda potpuno griješe jer "građani Bosne i Hercegovine nemaju baš tako kratko pamćenje".

SDA smatra da građani dobro znaju da je upravo Zlatko Lagumdžija paralizirao rad policije smanjenjem budžeta i plaća policajaca i to čak do 2015. godine, te je, ispunjavajući zahtjeve SNSD-a, SDS-a i HDZ-a, a nakon što nije uspio ostvariti partijsko-političku kontrolu nad policijom i pravosuđem, ove institucije u Bosni i Hercegovini doveo na rub egzistencije, primoravajući ih da rade u dotrajalim uniformama i sa dotrajalom opremom.

- Za to vrijeme, budžeti oba entiteta rastu kako bi Vlada Federacije mogla automobile i sve što Lagumdžiji zatreba dodjeljivati SDP na korištenje i snositi sve troškove! Baš zbog te antibosanske i pogubne odluke, policija je i ovih dana u štrajku, kaže se u saopćenju SDA, i dodaje da je zato navodna briga SDP-a i Zlatka Lagumdžije za policiju čista obmana koja "izgleda komično, apsurdno i neuvjerljivo".

SDA dalje navodi kako je općepoznata činjenica da su neki savjesni policajci koji profesionalno rade svoj posao i koji su se usudili da istražuju afere i nezakonite radnje u koje je umiješano rukovodstvo SDP-a, završili u bolnicama, bivaju kažnjavani na druge načine ili ih se pokušava ukloniti sa radnih mjesta.

Stranka je uvjerena da je Sadik Ahmetović uvijek bio na strani čestitih, profesionalnih i poštenih pripadnika istražnih i sudskih organa i zato nema potrebe da se njima izvinjava! Nekima koji su na bilo koji način ogrezli u kriminalu i korupciji, a koje SDP pokušava staviti u isti koš sa poštenim kolegama, nema potrebe da se bilo ko izvinjava.

SDA naglašava kako je stranka uvijek jasno razlikovala poštene od korumpiranih, zalažući se da ovi drugi budu predmet istrage, a ne da se bave tim poslom, a "SDP i Zlatko Lagumdžija samo pokušavaju skrenuti pažnju sa svojih katastrofalnih političkih poteza kojima su zemlju doveli u najveću krizu nakon rata, izjednačila ove dvije kategorije".

- Svojstveno svojoj poslovičnoj bahatosti i bezobzirnosti, Zlatko Lagumdžija je, za vrijeme tzv. Alijanse, branioce Bosne i Hercegovine izjednačavao sa zlikovcima i agresorima, baš kao što danas zamjenom teza pokušava izjednačiti profesionalne i savjesne policajce, tužioce i sudije sa onima koji to nisu, saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.

FENA/đk