HILLARY CLINTON

Svijet možda neće uspjeti u Siriji

Arhiva 02.07.12, 16:05h

Nema jamstava da će međunarodni sporazum o Siriji uspjeti dokončati sukobe u toj zemlji, kazala je američka državna tajnica Hillary Clinton za televizijsku mrežu CNN, dok istodobno sirijska opozicija govori o sve većem broju poginulih u sukobu koji traje već više od godinu dana

Hillary Clinton

- Nema jamstava da će ono što radimo biti uspješno. Strašno mi je što to moram reći, kazala je Clinton za CNN, izrazivši istodobno i optimizam da će novi međunarodni dogovor, sklopljen u subotu, pomoći u svrgavanju predsjednika Bašara al-Asada s vlasti.

Svjetske sile dogovorile su nove korake koje namjeravaju poduzeti protiv Sirije, te pozvale na osnivanje prijelazne vlasti koja bi okončala 16-mjesečni ustanak.

Sirijska opozicija nije zadovoljna tim prijedlogom, jer smatra da on ostavlja otvorenim mogućnost da Asad ostane na vlasti.

- Novi sporazum je napisan na način da se može interpretirati na različite načine, objavio je opozicioni Odbor za lokalnu kooordinaciju Sirije.

Glasnogovornik Sirijskog nacionalnog vijeća, glavne političke opozicione grupe, također je odbacio taj dogovor.

Američka državna tajnica međutim tvrdi da Bašar al-Asad neće biti dio nove prijelazne vlasti, a izrazila je i zadovoljstvo time što su Rusi, koji su dugo vremena bili najveći pobornici Asadova režima, konačno odlučili podržati promjenu vlasti.

Prema neslužbenim podacima u Siriji je dosada poginulo više 16.500 osoba.

FENA/đk